UN-2030-Agenda-looks-to-end-world-hunger-poverty-inequality-and-support-global-unityUjedinjeni narodi su na posebnom sastanku na vrhu, koji se održao od 25. do 27. rujna, usvojili Program održivog razvoja do 2030. Na početku summita, na kojem se do nedjelje okupilo 150 šefova država i vlada u sjedištu Ujedinjenih naroda, određeno je 17 ciljeva trajnog razvoja koje moraju ostvariti do kraja 2030.

EU je od samog početka predvodnik u tom procesu. Sada je odlučan nastaviti s razvojem Programa, kako u samom EU-u tako i putem vanjskih politika EU-a kojima se podržava provedba Programa u drugim zemljama, osobito onima najpotrebitijima. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, zadužen za održivi razvoj i voditelj izaslanstva Komisije u ime predsjednika Junckera, izjavio je: „Ovaj Sporazum povijesni je događaj i važan korak prema globalnom djelovanju u području održivog razvoja. Ponosan sam istaknuti da se od samog početka EU snažno zalaže za postizanje ambicioznog ishoda. Riječ je o univerzalnom programu kojim su obuhvaćene sve zemlje, bogate i siromašne, u cilju potpune integracije ekonomske, društvene i ekološke dimenzije održivosti. Rezultat je ključno postignuće u pogledu ujedinjenja cijelog svijeta oko zajedničkih ciljeva za održiviju budućnost. Odlučni smo provesti Program 2030. koji će predstavljati obris naše unutarnje i vanjske politike kako bi se osiguralo da EU pruži maksimalan doprinos.”

U Programu do 2030. iznosi se globalni okvir za iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održivog razvoja do 2030., a nastavlja se na milenijske razvojne ciljeve donesene 2000. godine. Kao prvi globalni sporazum u kojem se iznosi univerzalan, sveobuhvatan program djelovanja, Program do 2030. sadrži ambiciozan skup sedamnaest ciljeva održivog razvoja i 169 pridruženih podciljeva te predviđa aktivno sudjelovanje svih zemalja i dionika kako bi se ti ciljevi ostvarili i kako bi se utjecalo na nacionalne politike.

“Moramo se odmah primiti posla”, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. On je zatražio od svih vlada da u prosincu u Parizu usvoje čvrst i opći sporazum o klimi.

Mlada Pakistanka Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir, zatražila je od vlada da održe obećanja o obrazovanju za sve, uključujući djevojčice i izbjeglu djecu iz Sirije.

Papa Franjo je rekao da novi plan djelovanja predstavlja “važan znak nade”, ali je upozorio da nije dovoljno sastavljati duge popise dobrih namjera i dodao da ispred planova stoje konkretne osobe koji žive, bore se i pate.

Priopćenje za medije pročitajte ovdje.

Informativni članak o ciljevima održivog razvoja. (eng)

Izvor: European Commission

Photo Credit: State of the Nation