Natječaj za kratkometražne filmove mladih redatelja u okviru kampanje #EUandME Europske komisije počinje ovog petka i traje do 31. listopada 2018.

Natječaj je otvoren za mlade europske redatelje u dobi od 18 do 35 godina, koji se mogu natjecati u jednoj od pet kategorija: mobilnost, održivost, prava, informatika i vještine te poduzeća.

Za svaku će se kategoriju odabrati jedan pobjednik, koji će za produkciju svojeg filma dobiti nagradu u vrijednosti od 7500 EUR i kojeg će poduprijeti jedan od pet uglednih europskih redatelja koji sudjeluju u natječaju kratkometražnih filmova #EUandME.

Zainteresirani kandidati pozivaju se da dostave svoj nacrt kratkometražnog filma koji prikazuje priču o utjecaju Europske unije na svakodnevni život građana te da mu prilože videozapis u kojem će iznijeti svoju motivaciju i objasniti svoju zamisao o filmu. Priložiti treba i poveznicu na film koji su dosad već producirali.

Prijave treba dostaviti u elektroničkom obliku putem formulara na web-mjestu natječaja (koje će biti dostupno od 24. kolovoza u 12:00 na-web mjestu kampanje: https://europa.eu/euandme/hr/).

Kampanja #EUandME pokrenuta je zajedno s pet kratkometražnih filmova koje su režirali poznati europski redatelji u 28 država EU-a u svibnju ove godine kako bi se potaknula rasprava o utjecaju EU-a na život mladih. Jedan od pet kratkometražnih filmova režirao je renomirani hrvatski redatelj Dalibor Matanić.

Filmovi

Debut hrvatskog redatelja Dalibora Matanića je emotivna priča o mladom hrvatskom poljoprivredniku koji želi biti nogometna zvijezda i istovremeno doživljava unutrašnje sukobe vezane uz svoju seksualnu orijentaciju.

Usamljenik poljskog redatelja Tomasza Koneckog je topla i zabavna priča o Poljaku Janu koji živi u kolibi duboko u planinama. Nakon što na internetu naruči krplje, Jan se zaljubljuje u dostavljačicu. Suočava se s raznim izazovima da bi je ponovno vidio i priznao joj što osjeća.

Život u hostelu njemačkog redatelja Matthiasa Hoenea je snažna priča o baki koja čezne da vidi europske znamenitosti. Budući da nema dovoljno novca, njezina unučad smišlja plan da bi zaradila dovoljno novca i ostvarila bakin san.

Party Animal grčkog redatelja Yorgosa Zoisa priča je o Alexu, energičnom 25-godišnjaku zaljubljenom u ples, koji je zarobljen na dosadnom poslu. Neočekivana iskra inspiracije pomaže mu shvatiti da njegov hobi i njegova karijera nisu međusobno isključivi.

Oona finske redateljice Zaide Bergroth obrađuje okolišnu politiku EU-a kroz priču o djevojčici kojoj nakon što se izgubi u prijetećoj šumi neočekivani prijatelj pomaže da pronađe put natrag.

Više informacija o natječaju za mlade redatelje bit će dostupno na web-mjestu kampanje.

Za više informacija: Christian Wigand – tel .: +32 229 62253; Inga Höglund – tel .: +32 229 50698