Eures_logoEURES – Europska služba za zapošljavanje suradnička je mreža osnovana kako bi se olakšalo slobodno kretanje radnika unutar Europskog gospodarskog prostora, a uključena je i Švicarska. Partneri u mreži javne su službe za zapošljavanje, sindikati i udruženja poslodavaca. Mrežom koordinira Europska komisija.

EURES-ova svrha jest pružiti informacije, savjete i usluge odabira/zapošljavanja (sparivanje poslova) na dobrobit radnika i poslodavaca, ali i građana koji žele iskoristiti načelo slobodnog kretanja osoba. EURES je mnogo više od portala za mobilnost zapošljavanja koji trenutačno pregledavate. Posjeduje mrežu s više od 850 EURES-ovih savjetnika koji su dnevno u kontaktu s tražiteljima posla i poslodavcima diljem Europe.

EURES nudi mrežu savjetnika koji putem osobnog kontakta pružaju informacije potrebne tražiteljima posla i poslodavcima. U Europi ima više od 850 EURES-ovih savjetnika i taj broj raste.

EURES-ovi savjetnici obučeni su stručnjaci koji pružaju tri osnovne EURES-ove usluge, tj. informacije, usmjeravanje i posredovanje pri zapošljavanju, kako tražiteljima posla tako i zainteresiranim poslodavcima na europskom tržištu rada. Oni su razvili specijalizirana znanja u praktičnim, pravnim i administrativnim pitanjima povezanim s pokretljivošću na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Oni rade u okviru javnih službi za zapošljavanje svake države članice ili unutar drugih partnerskih organizacija u EURES-ovoj mreži.

U europskim prekograničnim područjima EURES ima važnu ulogu u pružanju informacija i pomaganju u rješavanju svih vrsta problema povezanih s prekograničnim putovanjima radnika i poslodavaca.

Osnovan 1993. EURES je suradnička mreža između Europske komisije i javnih službi za zapošljavanje država članica EGP-a (države EU-a uz Norvešku, Island i Lihtenštajn) te ostalih partnerskih organizacija. I Švicarska surađuje s EURES-om. Zajednički resursi EURES-ovih članova i partnerskih organizacija tvore solidan temelj EURES-ove mreže za pružanje visokokvalitetne usluge i za radnike i za poslodavce.

Više informacija o EURES portalu pronađite ovdje.