Projekt Europe Goes Local, koji se ove godine po prvi put provodi u Čakovcu, usmjeren je stvaranju kvalitetnijeg okruženja za mlade u lokalnoj sredini, a temelji se na načelima i vrijednostima Europske povelje o radu s mladima.

Zainteresirane mlade osobe iz Čakovca nositelji su svih planiranih aktivnosti te će, zajedno s gradskom upravom, provesti zajedničko planiranje proračuna za mlade i samostalno odabrati jedan projekt usmjeren boljem položaju mladih u našoj sredini. S obzirom na to da je rad s mladima ponajviše proces učenja kako mladih tako i osoba koje rade s mladima, vrlo važna aktivnost projekta Europe Goes Local je upravo stjecanje znanja i iskustava od drugih sredina, prije svega onih koje se ističu kao primjeri dobre prakse u radu s mladima.

U okviru projekta osmero mladih iz Grada Čakovca, zajedno s predstavnicima Informacijskog centra Europe Direct Međimurske županije te voditeljem projekta Europe Goes Local za Grad Čakovec Igorom Mesarićem posjetilo je gradove Pregradu i Zabok. Studijski posjet u Krapinsko-zagorsku županiju realiziran je 26. travnja 2022. u cilju upoznavanja s iskustvima navedenih gradova u radu s mladima, ponajprije s njihovim načinom provedbe zajedničkog planiranja proračuna.

 Niko Vurušić, Leon Žarković, Nola Tušek, Bianca Strbad, Katarina Bartolić, Borna Borković, Julijana Patafta i Ema Škrobar u gradskoj su vijećnici u Pregradi, gdje su ih ugostili gradonačelnik Marko Vešligaj, savjetnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću Petra Vdović i voditelj LAG-a Zagorje-Sutla Hrvoje Novak, imali prilike učiti o procesu participativnog budžetiranja, odnosno zajedničkog planiranja proračuna mladih i gradske uprave koje se u tom gradu vrlo uspješno provodi unatrag nekoliko godina. 

            U zabočkom prostoru za mlade, u kojem djeluje Mreža udruga Zagor, čakovečki su dionici projekta od stručne suradnice Kristine Franc čuli najvažnije informacije o njihovom načinu rada s mladima, utemeljenom na sve većem uključivanju mladih u donošenje odluka na lokalnoj razini, što doprinosi boljem međusobnom razumijevanju grada i mladih. Na kraju druženja u Zaboku mladi su isprobali tzv. pijane naočale koje simuliraju učinak alkohola na organizam te su pokušali s njima hodati po ravnoj crti i obaviti jednostavno ubacivanje kockica u kutiju, čime su se na zabavan način uvjerili u promjenu percepcije i poremećaj ravnoteže uzrokovan konzumiranjem alkohola.

            Studijski posjet gradovima – primjerima dobre prakse omogućio je mladima stjecanje korisnih znanja i iskustava koja će primijeniti u provedbi projektnih aktivnosti u Čakovcu.