Jučer je, u okviru programa Kreativna Europa za kulturni i kreativni sektor, Komisija pokrenula poziv na podnošenje prijedloga za financiranje projekata transnacionalne suradnje vezanih uz Europsku godinu kulturne baštine 2018.

Pozivom se kulturni akteri, npr. koncertne dvorane, opere i kazališne skupine iz čitavog EU-a, pozivaju na uključivanje u aktivnosti vezane uz Europsku godinu kulturne baštine kojom se želi ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: „Danas poduzimamo još jedan korak kojim će se Europska godina kulturne baštine 2018. približiti stvarnosti. Naša bogata kulturna baština veliko je blago. Ona je mnogo više od prošlosti – ima ključnu ulogu u izgradnji naše budućnosti. Tražimo projekte kojima će se naglasiti europska dimenzija te bogate kulturne baštine u svim njezinim oblicima. Kao što je izjavio predsjednik Juncker u svom govoru o stanju Unije, 2018. moramo slaviti kulturnu raznolikost.

Očekuje se da će za projekte vezane uz baštinu biti dostupno ukupno pet milijuna eura. Komisija će prednost dati projektima usmjerenima na podizanje svijesti i komunikacijske aktivnosti koji će imati dugoročan učinak.

Rok za prijave je 22. studenoga 2017. Početak projekata treba biti između siječnja i rujna 2018., a mogu trajati maksimalno 24 mjeseca.

Dodatne informacije o Europskoj godini kulturne baštine dostupne su ovdje.

Photocredit: ©European Union