01Europska godina za razvoj je posvetila mjesec rujan demografiji i migraciji. Svjetsko stanovništvo 2013. dosegnulo je 7 milijardi, a stručnjaci predviđaju da će do 2050. na planetu biti 9,7 milijardi ljudi. Od toga će ih 7,8 milijardi biti u nerazvijenim zemljama. Više od pola svjetskog stanovništva 2014. živi u gradovima.

Od 232 milijuna migranata, njih više od pola nalazi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Većina ih je na migraciju prisiljena zbog katastrofa i teške financijske situacije, dok oko 60 milijuna izbjeglica i prognanika u cijelom svijetu nije imalo izbora i moralo je otići. Migranti mogu aktivno i produktivno pridonositi društvu, a ipak su često ostavljeni bez pomoći, ranjivi i nevidljivi, izloženi iskorištavanju i trgovini ljudima. U našemu međuovisnom svijetu, djelovanje i suradnja na međunarodnoj razini ključni su ako želimo osigurati prava migranata.

„Zašto ostali radnici imaju prava, a mi nemamo?” Maria Perez sjeća se da se to pitala kad je prije 25 godina iz Paragvaja došla u Argentinu kako bi se zaposlila kao radnica u kućanstvu. Cijelu priču o specifičnim problemima doseljenika koji rade u kućanstvu pročitajte ovdje.

Izvor: Europska godina za razvoj

Photocredit: © European Union