head_teacher_ali_sallah_in_the_schools_vegetable_garden_s logomObrazovanje je najbolje moguće ulaganje u borbu protiv isključenosti, nejednakosti i siromaštva. Njime se stječu ključne vještine, učimo kako biti aktivni članovi društva i ono je iznimno važno za izgradnju nacija. Pa ipak, više od 50 milijuna djece u cijelom svijetu ne pohađa osnovnu školu, a 250 milijuna ne zna čitati ni pisati i nema osnovne matematičke vještine. Razvojna suradnja stoga je od ključne važnosti jer se njome svima omogućuje dobro obrazovanje i pruža mogućnost da ostvare svoje snove i daju svoj doprinos društvu.

Europska godina za razvoj nastavlja se i u veljači s novom temom, obrazovanjem. Prva priča o poticanju obrazovanja je priča Alija Sallaha, čovjeka neizmjerno predanoga svojem poslu.

Ali Sallah u školi Gambijske organizacije za slabovidne osobe (GOVI, eng. The Gambia Organisation for the Visually Impaired) radi već devet godina i na njegovu uredu stoji natpis „Ured ravnatelja“, ali on se radije predstavlja kao glavni učitelj. Škola je smještena u neposrednoj blizini važnoga grada Serrekunde, najvećega grada u Gambiji.

Djeca pohađaju nastavu engleskog jezika, matematike i tjelesnog odgoja, a poučavaju ih i praktičnim vještinama kao što su kuhanje, glazba, umjetnost i pletenje košara. „Mnoga djeca nemaju takvu vrstu socijalne uključenosti kod kuće”, objašnjava Ali.

Nastavne metode uključuju pisanje i čitanje Brailleova pisma, s kojim se radi s pomoću pisaćeg stroja za slabovidne osobe. Budući da su takvi strojevi skupi, škola raspolaže s tek nekoliko njih. Škole u Gambiji na rad se svojih učitelja ne oslanjaju samo kada je riječ o poučavanju, već i u vezi s prikupljanjem sredstava za građevni materijal, plaće i sve drugo što je potrebno za školu.

Ali i njegovi kolege učitelji morali su u školi prevladati brojne izazove, no jedan od najvažnijih napredaka koje su postigli zadnjih godina nije povezan s obrazovanjem, već s mnogo osnovnijom potrebom: hranom. Djeca potječu iz siromašnih okruženja i često u školu dolaze gladna, zbog čega im se teško usredotočiti na učenje. Učitelji bi ponekad učenicima davali dio svoje hrane ili bi čak od Alija tražili hranu ili novac za sebe i djecu.

Nastavak priče i način na koji Europska unija pomaže Alijevoj školi pročitajte ovdje.

Izvor: EYD2015

Photo credit: © European Union, 1995-2015