Pierre MoscoviciPrema zimskoj gospodarskoj prognozi Europske komisije, ove se godine prvi put od 2007. ponovno očekuje rast gospodarstava svih država članica Europske unije. Tijekom godine očekuje se umjeren porast gospodarske aktivnosti u EU-u i europodručju. Daljnje ubrzanje rasta očekuje se 2016. Predviđa se da će stopa rasta u cijelom EU-u iznositi 1,7 %, odnosno 1,3 % u europodručju. Na temelju jačanja domaće i inozemne potražnje, vrlo prilagodljive monetarne politike i uglavnom neutralnoga fiskalnog pristupa, godišnji rast 2016. trebao bi doseći 2,1 %, odnosno 1,9 %.

Mogućnosti rasta diljem Europe i dalje su ograničene slabim ulagačkim okruženjem i visokom nezaposlenošću. Ipak, niz ključnih događaja od jeseni upućuje na pozitivniju kratkoročnu prognozu. Cijene nafte pale su brže no prije, vrijednost eura značajno je pala, EIB je najavio kvantitativno olakšanje,a Europska komisija predstavila je svoj Plan ulaganja za Europu. Svi ti čimbenici pozitivno će utjecati na rast.

Za Hrvatsku se 2015. predviđa kraj recesije, no za stvarni BDP predviđa se tek blagi rast od 0,2  %. Za 2016. očekuje se umjeren rast oporavka, na 1,0 %, i to zahvaljujući porastu domaće potražnje, uglavnom potaknutom ulaganjima povezanima s EU-om.

Dodatne informacije: http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2015_winter_forecast_en.htm;  službeno priopćenje na: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4085_hr.htm

Photo Credit: © European Union, 2015