Europska komisija je registrirala dvije europske građanske inicijative povezane s pravima građana Unije u kontekstu izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, dok je zbog pravne neprihvatljivosti odbacila treći prijedlog naslovljen „Zaustavite Brexit“.

Komisija smatra da dvije od tri predložene europske građanske inicijative – „Građanstvo EU-a za Europljane: ujedinjeni u raznolikosti bez obzira na jus soli i jus sanguini“ te „Zadržavanje građanstva EU‑a“ – ispunjavaju sve uvjete za registraciju u skladu s Uredbom o europskoj građanskoj inicijativi te su stoga pravno prihvatljive. Treća predložena građanska inicijativa nije ispunila uvjete za registraciju. Komisija još nije ispitala sadržaj inicijativa.

Današnje odluke odnose se samo na pravnu prihvatljivost predloženih inicijativa. Službena registracija inicijative „Građanstvo EU-a za Europljane“ obavit će se 27. ožujka, a inicijative „Zadržavanje građanstva EU-a“ 2. svibnja. U oba slučaja time započinje godinu dana dug proces tijekom kojeg organizatori predložene europske građanske inicijative prikupljaju potpise za podršku toj inicijativi.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.