Zajednička izjava prvog potpredsjednika Timmermansa, povjerenice Juorove i povjerenika Navracsicsa povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Nacistička Njemačka i Sovjetski Savez potpisali su 23. kolovoza 1939. pakt Molotov-Ribbentrop.

Time je započelo jedno od najmračnijih razdoblja u novijoj povijesti našeg kontinenta u kojem su pod totalitarnim režimima deportirani, mučeni i ubijeni deseci milijuna ljudi.

Iako je kraj Drugog svjetskog rata značio poraz nacističkog režima, za mnoge stanovnike srednje i istočne Europe patnje su se nastavile pod drugim totalitarnim režimima.

Sutra, 77 godina nakon potpisivanja pakta, prisjećamo se svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima koji su tijekom 20. stoljeća obilježili dijelove Europe.

Europskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima otimamo žrtve zaboravu i odajemo im počast.

Komemoracija nam pomaže i da se prisjetimo lekcija koje smo naučili iz tog mračnog poglavlja europske povijesti.

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa, povjerenice Juorove i povjerenika Navracsicsa povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Povjerenik Tibor Navracsics, zadužen za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, sutra 23. kolovoza 2016. sudjelovat će povodom Dana sjećanja u Bratislavi u komemorativnom programu i ministarskoj konferenciji čiji je domaćin slovačko predsjedništvo Vijeća Europske unije.