EP predsjednik Antonio Tajani predstavio je inovativnu internetsku stranicu koja pokazuje pozitivan učinak EU članstva za građane.

Posljednje istraživanje Eurobarometra, objavljeno prošli mjesec, pokazalo je kako se 68% ispitanika slaže da njihova zemlja ima koristi od EU članstva. No rijetko su – na razini EU-a – pobrojane konkretne prednosti EU članstva za tzv. obične građane. Uoči predstojećih europskih izbora u svibnju iduće godine, ova nova stranica trebala bi zorno pokazati u kojoj mjeri EU čini razliku u svakodnevnom životu.

Interaktivnu i višejezičnu internetsku stranicu „Što Europa čini za mene“ pripremila je Služba Europskog parlamenta za usluge istraživanja (EPRS). Sadrži stotine lako preglednih dokumenata s primjerima pozitivnog učinka EU-a na živote građana. Korisnici mogu jednostavno pronaći konkretne informacije o utjecaju Europe na njihovu regiju, profesiju, ili omiljenu slobodnu aktivnost.

Prigodom službenog predstavljanja stranice u Strasbourgu, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani rekao je: „Europljani pitaju što je to EU učinila za njih. Ova nova internetska stranica Europskog parlamenta nudi jasne i razumljive odgovore. Stoga će biti koristan alat u približavanju Europe građanima.“

Na novoj stranici je više od 1800 dokumenata u različitim formatima. Organizirani su u nekoliko glavnih kategorija. Prva pod nazivom „U mojoj regiji“ korisnicima omogućuje pregled po odabiru mjesta gdje žive ili rade, te pokazuje na koji je način EU aktivna u gradovima i regijama. Ova kategorija pokriva više od 1400 lokacija u različitim dijelovima Europske unije.

Druga kategorija „U mojem životu“ omogućuje korisnicima odabir između 400 kratkih dokumenata o aktivnostima i temama koje su im osobno važne. Primjerice, kako EU utječe na zdravstvenu zaštitu, slobodne aktivnosti, putovanja, sigurnost, potrošačke odluke, socijalna prava? Kako EU pruža potporu građanima u različitim profesijama – od pčelara do vozača autobusa ili pivara? Što je EU omogućila u području slobodnih aktivnosti poput sporta, glazbe, ili u području razonode poput gledanja televizije? U ovoj su kategoriji dostupni digitalni audio zapisi (podcasts) na različitim jezicima. Dokumenti nisu pokušaj kompilacije svih dosadašnjih postignuća EU-a već su jednostavan prikaz utjecaja EU-a na živote građana. Sadrže zanimljive primjere te poveznice na daljnje informacije.

U kategoriji „Pod povećalom“ nude se podrobnija objašnjenja EU politika, te pregled nekih od postignuća ovog saziva Europskog parlamenta. Također, predstavljena su i očekivanja građana o budućim odlukama na EU razini.

Stranicu je pripremila Služba Europskog parlamenta za usluge istraživanja (EPRS) u suradnji sa službama za komunikacije i za prijevod Europskog parlamenta.

Posjeti web stranici i saznaj što Europa čini za tebe: www.what-europe-does-for-me.eu