Sporazum o povlačenju Europski parlament odobrio je u srijedu navečer sa 621 glasova za, 49 protiv i 13 suzdržanih.

U raspravi s hrvatskom državnom tajnicom za europske poslove Nikolinom Brnjac koja predstavlja predsjedništvo Vijeća EU-a, predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, te glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom, Parlament je raspravljao o dosadašnjem procesu povlačenja i izazove koji će uslijediti.

Komentirajući povijesnu važnost ovog glasanja, većina govornika istaknula je u ime svojih političkih klubova da povlačenje Ujedinjene Kraljevine neće biti kraj odnosa između EU-a i Ujedinjene Kraljevine te da su veze između naroda Europe snažne i da se neće prekinuti. Oni su istaknuli da treba učiti iz iskustva s Brexitom te da bi to iskustvo trebalo igrati ulogu u oblikovanje budućnost EU-a te se zahvalili Ujedinjenoj Kraljevini i njezinim zastupnicima na doprinosu koji su dali tijekom članstva Ujedinjene Kraljevine.

Velik broj govornika upozorio je da će pregovori o budućim odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine biti teški, posebno uzimajući u obzir vremenski okvir u kojem treba postići Sporazuma o povlačenju.

Možete pogledati raspravu na sljedećim poveznicama:

Uvodna izjava Upravljačke skupine za Brexit EP-a Guya VERHOFSTADTA (RE, BE)

Uvodna izjava Nikoline BRNJAC, u ime hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, i predsjednice Komisije Ursule VON DER LEYEN

Prvi krug govornika klubova zastupnika

Rasprava zastupnika (prvi dio)

Rasprava zastupnika (drugi dio)

Rasprava zastupnika (treći dio)

Zaključna izjava šefa radne skupine za odnose s Ujedinjenom Kraljevinom Michela BARNIERA i predstavnice hrvatskog predsjedanja Nikoline BRNJAC

Zaključna izjava predsjednika EP-a Davida SASSOLIJA

Parlament će izraziti svoje mišljenje o budućem odnosu s Ujedinjenom Kraljevinom

Parlamentarna koordinacijska skupina za Ujedinjenu Kraljevinu na čelu s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Davida McAllistera (EPP, DE) povezat će se s radnom skupinom EU-a za odnose s Ujedinjenom Kraljevinom te će se koordinirati s Odborom za vanjske poslove i Odborom za međunarodnu trgovinu, kao i svim drugim nadležnim odborima. Europski parlament će pomno pratiti rad pregovarača EU-a Michela Barniera te svojim rezolucijama nastaviti utjecati na pregovore. Konačni sporazum treba se odobriti na plenarnoj sjednici Parlamenta.

Izjava

Nakon povijesnog glasanja predsjednik Sassoli je izjavio: „Duboko me rastužuje kada mislim da smo došli do ove točke. Pedeset godina integracije ne može se jednostavno izbrisatii. Morat ćemo se svi jako truditi kako bismo izgradili novi odnos, uvijek usmjereni na interese i zaštitu prava građana. Neće biti jednostavno. Bit će teških prilika u kojima će se naš budući odnos naći u iskušenju. To nam je bilo jasno od samog početka Brexita. Ipak, siguran sam da ćemo moći premostiti sve razlike i uvijek naći zajednički interes.“

Sljedeći koraci

Da bi Sporazum o povlačenju stupio na snagu, još o njemu mora glasati Vijeće, kvalificiranom većinom.

Prijelazno razdoblje započinje 1. veljače i trebalo bi završiti krajem prosinca 2020. Da bi mogao stupiti na snagu 1. siječnja 2021., sporazum o budućem odnosu EU-a i Ujedinjene Kraljevine morat će se u potpunosti zaključiti.

Prijelazno razdoblje može se produljiti jednom na dvije godine, ali Zajednički odbor EU-a i Ujedinjene Kraljevine odluku o tome mora donijeti prije 1. srpnja.

Svaki sporazum o budućim odnosima morat će odobriti Parlament. Ako se sporazum odnosi na kompetencije koje EU-u dijeli s državama članicama, trebat će ga ratificirati nacionalni parlamenti.

Daljnje informacije


Glasanje na plenarnoj sjednici Parlamenta održano je nakon završetka procesa ratifikacije u Ujedinjenoj Kraljevini i pozitivne preporuke Odbora za ustavna pitanjaDrugi dio Sporazuma o povlačenju štiti građane EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i građane Ujedinjene Kraljevine u drugim državama članicama EU-a, kao i njihove obitelji. U skladu s njegovim odredbama, zadržat će se sva prava iz socijalnog osiguranja u skladu s pravom EU-a, te jamčiti prava građana tijekom cijelog životnog vijeka, a odgovarajući administrativni postupci moraju biti transparentni, neometani i pojednostavljeni. Provedbu i primjenu tih uvjeta nadgledat će neovisno tijelo koje će imati ovlasti istovjetne ovlastima Europske komisije.