Nova, dinamična stranica sadržava sve rezultate prethodnih i aktualnih europskih izbora i dostupa je na svim službenim jezicima EU-a.

izborni-rezultati.eu ažurirat će se u stvarnom vremenu tijekom izborne noći 26. svibnja u skladu s ukupnim rezultatima europskih izbora, uključujući kretanja rezultata na nacionalnoj razini, kako ih budu dostavljala nacionalna tijela.

Prethodni europski izbori

Na internetskoj stranici nalazi se sastav svih saziva Europskog parlamenta od 1984., udjeli pojedinih nacionalnih stranaka i klubova zastupnika od 1979. te svi rezultati na nacionalnoj razini od 2009. Na toj se stranici nalaze i informacije o trendovima na europskim izborima, primjerice u pogledu rodne ravnoteže.

Dinamična i interaktivna internetska stranica

  • komparativnim alatom mogu se usporediti podaci različitih izbora
  • nakon što 26. svibnja budu dostupne prve službene projekcije, korisnici će moći isami predviđati moguće parlamentarne koalicije uz pomoć posebnog kalkulatora
  • internetska se stranica može prilagoditi potrebama korisnika. Na vašoj internetskoj stranici bit će objavljeni prethodni rezultati europskih izbora, kao i aktualni rezultati uživo
  • podatkovne tablice mogu se preuzeti u otvorenim formatima datoteka (json, xml i csv) i formatima za grafički prikaz (jpg i png)

Ako u izbornoj noći želite preuzimati neobrađene podatke, prijavite se na election-results-data@europarl.europa.eu kako biste e-poštom dobili informacije o tome kako to učiniti, kao i ostale ažurirane informacije.

Provest će se testiranje 25. travnja, 7. svibnja i 14. svibnja kako bi se osiguralo ispravno funkcioniranje prijenosa, prihvata i ostalih funkcija. Ako želite sudjelovati u ovom postupku, pošaljite zahtjeve e-poštom na adresu: election-results-data@europarl.europa.eu.

Na stranici Informacije za medije o izborima naći ćete više informacija o izborima poput činjenica i brojki o izbornom postupku, vodećim kandidatima i postignućima EU-a. Tamo se nalaze i redovito ažurirani podaci o istraživanjima Eurobarometra i korisni kontakti za novinare koji se bave aktivnostima Parlamenta.