Europski socijalni fond (ESF), najstariji i najvažniji europski instrument za ulaganje u ljude, 2017. slavi 60. obljetnicu.

U proteklih šezdeset godina Europski socijalni fond pomogao je milijunima Europljana da pronađu posao, steknu kvalifikacije ili svjedodžbe te poboljšaju svoje vještine. Ti su rezultati ostvareni u okviru više tisuća projekata realiziranih diljem Europe. On je danas važan pokretač stvaranja radnih mjesta te promiče bolje obrazovanje, moderniju javnu upravu i socijalnu uključenost. Uz to, ključan je instrument za osiguravanje jednakih prilika za sve građane.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Šezdeseta obljetnica Europskog socijalnog fonda uistinu je razlog za slavlje. Fond je tijekom šest desetljeća pomogao milijunima tražitelja posla i poslodavaca te je u okviru njega potporu dobilo stotine tisuća poduzeća i novoosnovanih poduzeća. Ulaganjem u ljude nastojimo osigurati da nitko ne bude izostavljen te istovremeno potičemo konkurentnost Europe i držimo korak s promjenama u svijetu rada. Šezdeset godina priča o uspjehu pokazuje da Europska unija zaista utječe na živote Europljana: danas, u prošlosti i budućnosti.

Proslave postignuća Fonda i rasprave o budućnosti financiranja ljudskog kapitala u Europi započet će sutra konferencijom „Europski socijalni fond: prošlost, sadašnjost i budućnost“, a domaćin će biti malteško predsjedništvo EU-a. Konferencija će prethoditi proslavama povodom 60. obljetnice Ugovorâ iz Rima. Države članice tijekom godine organiziraju slična događanja i rasprave kako bi se osvrnule na postignuća ESF-a, ocijenile njegovu uspješnost te istaknule važnost znatnih ulaganja u ljudski kapital u budućnosti. U svibnju će u okviru kampanje Europa u mojoj regiji javnosti biti predstavljeno na tisuće projekata koji se financiraju sredstvima EU-a.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.