11055246_721506147975630_337478469411007541_oOd 10. do 18. listopada ove godine odvijat će se treće izdanje Europskog tjedna programiranja. Kako bi naučili programirati i stekli vještine u tom području, u događajima diljem Europe okupit će se djeca, mladi, roditelji, odrasli, učitelji, poduzetnici i kreatori politike. Započnite s planiranjem svojih događanja već danas!

Alessandro Bogliolo, voditelj tima za Europski tjedan programiranja, kojeg čini 90 dobrovoljaca, izjavio je: „Od pamtivijeka smo pomoću kamena, željeza, papira i olovke stvarali mnoge stvari koje su nam preobrazile život. Danas živimo u drugačijem vremenu u kojem naš svijet oblikuje računalni kod. U svakom se razdoblju traže drugačiji poslovi i drugačija znanja. Tijekom Tjedna programiranja želimo svim Europljanima pružiti priliku da se upoznaju i zabave s programiranjem. Naučimo programirati da bismo oblikovali vlastitu budućnost!“

Inicijativu za provođenjem Europskog tjedna programiranja pokrenuli su 2013. godine mladi savjetnici za europski digitalni program, a prošle je godine u 4200 programerskih događanja u 36 zemalja u Europi i izvan nje sudjelovalo više od 150 000 ljudi.

Zašto učiti programirati?

Živimo u svijetu brze tehnologije, a načini na koje radimo, komuniciramo i razmišljamo mijenja se dramatično. Kako bi se uspješno nosili s tim brzim promjenama  i shvatili svijet oko nas, potrebno je razvijati ne samo razumijevanje načina na koji tehnologije funkcioniraju već i vještine i sposobnosti koje će nam pomoći da se uklopimo u život novog doba. Programiranje nam pomaže shvatiti kako stvari funkcioniraju, istraživati ideje i stvarati, kako za posao tako i za igru. Vrijednost naučenog će za sve koji će sudjelovati biti u tome što će napraviti prvi korak na području koje je danas vrlo važno zbog toga što je barem osnovno znanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija potrebno u 90 posto zanimanja.

Među podupirateljima ideje nalaze se Europska komisija, pokreti za poticanje programiranja i obrazovanja, kao što su CoderDojo i RailsGirls te velika tehnološka i informatička poduzeća među kojima su Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global i Facebook. Slijedeći primjer Europskog tjedna programiranja, po prvi puta se od 1. do 10. listopada 2015. organizira i Afrički tjedan programiranja. Održava se u 10 afričkih zemalja s više od 1.000 događanja za djecu i odrasle diljem kontinenta.

Ako ste škola, dijete, programer, mlada osoba, roditelj, nastavnik, poduzeće – sada je trenutak da započnete planirati događanje povodom Tjedna programiranja i uvrstite ga na kartu na adresi codeweek.eu.

Korisne poveznice
Web stranice Europskog tjedan programiranja
Twitter: @codeWeekEU
Hashtag: #codeEU Facebook: codeEU
Kontakti: Ambasadori Europskog tjedan programiranja u Hrvatskoj

Izvor: Europska komisija – Predstavništvo u Hrvatskoj

Photocredit: Europe Code Week