01072010_164Europski zeleni list natječaj je otvoren gradovima koji imaju od 20 000 do 100 000 stanovnika. Nagradom se odaje priznanje za uspjeh u postizanju zelenog rasta, a dodjeljuje se gradovima koji uspješno primjenjuju koncepte ekološkog načina života.

Povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, g. Karmenu Vella, izjavio je: „Europski zeleni list priznanje je manjim gradovima koji bilježe izvrsne rezultate u očuvanju okoliša. Ohrabrujuće je vidjeti kvalitetu prijavljenih u ovom prvom izdanju natjecanja za Europski zeleni list. Ova je inicijativa reklama za male europske gradove.“

Gradovi dobitnici nagrade Europski zeleni list djeluju kao promotori koji potiču druge da slijede njihov primjer. Trenutno je otvoren drugi krug natječaja. Dodatne informacije o postupku prijave dostupne su na engleskom jeziku ovdje.

Nagrada Zelena prijestolnica Europe dodjeljuje se gradovima s više od 100 000 stanovnika koji mogu dokazati dugotrajnu postojanost u postizanju visokih ekoloških standarda te koji preuzmu obvezu provedbe trajnih i ambicioznih ciljeva glede poboljšanja zaštite okoliša i održivog razvoja u budućnosti.

Dobitnici nagrade Zelena prijestolnica Europe također djeluju kao uzori koji potiču i promiču najbolje prakse među drugim europskim gradovima.
Trenutno su otvorene prijave za dodjelu nagrade Zelena prijestolnica Europe za 2018. Dodatne informacije o postupku prijave dostupne su na engleskom jeziku ovdje.

Više informacija o Europskom zelenom listu: European Green Leaf

Izvor: Europska komisija – Predstavništvo u Hrvatskoj