Tri četvrtine svih putovanja stanovnika EU-a su unutar vlastite zemlje, a većina ih se obavlja automobilom. U 2017. godini stanovnici EU-a ostvarili su 1,3 milijarde putovanja s noćenjem, što je iznosilo gotovo 6,4 milijarde noćenja.

Prosječno trajanje putovanja bilo je 5,1 noći. U usporedbi s 2016., broj turističkih putovanja stanovnika EU-a povećao se za 4%. Tri četvrtine (73%) svih putovanja provedeno je unutar zemlje prebivališta (domaća putovanja), dok je jedna četvrtina (27%) bila u inozemstvu, od čega 21% u ostale zemlje EU i 6% u destinacije izvan EU.

Najčešća prijevozna sredstva za putovanja bila su privatna ili iznajmljena motorna vozila (pretežno automobili) (64%), slijede zrakoplovi (17%), vlakovi (11%), autobusi (6%) i plovna vozila (2%). Avioni su služili kao glavno prijevozno sredstvo za više od polovice putovanja u inozemstvo (56%), dok su za domaća putovanja stanovnici EU-a uglavnom koristili motorna vozila (76%) te željeznicu (13%).

Najveći dio putovanja zrakoplovom bio je iz osobnih razloga (82%), dok je preostalih 18% zračnih putovanja bilo poslovno.

Gotovo polovica svih putovanja (49%) bilo je za odmor i razonodu, 35% za posjete rodbini i prijateljima, 12% za poslovne aktivnosti i 4% iz drugih razloga.

Više od polovice svih 6,4 milijardi noćenja tijekom turističkih putovanja stanovnika EU u 2017. godini ostvareno je u unajmljenom smještaju (55%). U hotelima ili sličnim smještajnim objektima koji pružaju usluge kao što su dnevno održavanje ostvareno je 32% noćenja, dok je 6% ostvareno u kampovima, a preostalih 17% u ostalim vrstama iznajmljenih smještaja (npr. iznajmljenim kućama za odmor, apartmani, hosteli, planinarski domovi).

1 od 7 francuskih i njemačkih turista putuje vlakom

Motorna vozila (privatna ili iznajmljena) bila su glavno prijevozno sredstvo za više od dvije trećine svih obavljenih putovanja u dvanaest zemalja, s najvećim udjelom za stanovnike Slovenije (85% putovanja), Portugala (80%), Češke (79%), Španjolske i Bugarske (obje 77%). Automobili su korišteni za manje od polovice svih putovanja u Luksemburgu, Cipru (48%) i Irskoj (49%).

Avioni su bili glavno sredstvo putovanja za turiste s Malte (63%), daleko ispred Cipra (49%), Irske (43%) i Luksemburga (42%), dok je u šest zemalja – Rumunjska (3%), Bugarska (5%), Češka (6%), Hrvatska i Slovenija (oboje 8%) zračni prijevoz korišten manje od 10%.

Najveće korištenje vlakova za turistička putovanja zabilježeno je u Francuskoj (15%) i Njemačkoj (14%). S druge strane na kraju ljestvice bile su Grčka i Slovenija (i1%), te Bugarska i Hrvatska (oboje 2%).

Vodeni putovi bili su glavno prijevozno sredstvo za 37% putovanja koje su ostvarili stanovnici Malte i 17% putovanja stanovnici Grčke, dok su u Rumunjskoj i Hrvatskoj (19%), Bugarskoj (16%) i Estoniji (15%)

Stanovnici su koristili autobuse za više od 15% svojih putovanja.

Najveći udio domaćih putovanja za stanovnike Rumunjske, Španjolske, Portugala i Grčke

Najveći udio putovanja europskih stanovnika u njihovoj zemlji (domaća putovanja) zabilježen je u Rumunjskoj (94%), Španjolskoj (91%), Portugalu (89%), Grčkoj (88%), Francuskoj (87%) i Bugarskoj (86%). S druge strane, najveći udio putovanja u inozemstvo registriran je kod stanovnika Luksemburga (98%), Belgije (80%), Malte (68%) i Slovenije (62%).

Prosječno trajanje boravka tijekom putovanja variralo je od deset noći za stanovnike Grčke (9,9 noći), nakon čega slijede stanovnici Luksemburga (7,1), Belgije i Nizozemske (oba 6,5), na manje od četiri noći boravili su stanovnici Latvije i Estonije (obje 3,3), Finske (3,4), Mađarske (3,6), Danske (3,8) i Rumunjske (3,9).

Izvor: EUROSTAT