Europski parlament je 18. svibnja glasovao o novim pravilima prema kojima pretplate na internetske programe, filmove i glazbu vrijede u svim državama Europske unije.

Korisnici svom omiljenom sadržaju često pristupaju putem interneta, sve češće koristeći mobilne uređaje. Kada putuju u druge zemlje EU-a pristup sadržaju na koji su pretplaćeni nije omogućen, što otežava gledanje serija, primjerice, tijekom ljetnog odmora. Ovo će se promijeniti zahvaljujući novim pravilima o prenosivosti online usluga o kojima je Parlament glasovao 18. svibnja.

Što se mijenja?

Prema novoj regulativi, svi građani koji su se pretplatili na internetski sadržaj koristeći internetskog dobavljača iz svoje zemlje mogu istom sadržaju pristupiti na određeno vrijeme iz druge zemlje članice. Pristup je omogućen samo građanima koji putuju na određeno vrijeme, primjerice, na odmor, poslovno putovanje i slično.

Izvjestitelj Jean-Marie Cavada (ALDE, Francuska) objašnjava: „Ako živite u Njemačkoj, ali odlazite na odmor u Italiju ili poslovni put u Španjolsku, moći ćete pristupiti svom internetskom sadržaju na koji ste se pretplatili u Njemačkoj, jer tekst zakona pokriva EU.“

Davatelji usluga imaju mogućnost provjeriti lokaciju korisnika. Europski parlament zahtijeva da se u regulaciju uključe mjere zaštite osobnih podataka i privatnosti korisnika kroz postupak verifikacije. Mjere će se provoditi od prve polovice 2018. i imat će retroaktivan efekt, što znači da će se obuhvatiti svi korisnici koji već imaju pretplate.

Uskoro više

S jedne strane, zakon omogućuje korisnicima pristup sadržaju za koji su platili, a s druge strane, očekuje se da će obeshrabriti nezakonito preuzimanje sadržaja.

Mjere prate ukidanje naplate roaminga od 15. lipnja 2017. Zastupnici također raspravljaju o novim pravilima za blokiranje pristupa sadržaju na temelju lokacije kako online trgovine ne bi diskriminirale protiv kupaca koji se nalaze u drugim državama članicama.

Video-on-demand

Prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU od eng. European Broadcasting Union) gotovo 11 posto europskih domaćinstava u 2016. imalo je pretplatu na usluge videa na zahtjev. Očekuje se da će se broj udvostručiti do 2020. Netflix ima udio od 54 posto pretplatnika na europskom tržištu.

Prenosivost sadržaja odnosit će se i na ostale digitalne proizvode, primjerice knjige i glazbu.

Izvor: www.europarl.europa.eu