Europska komisija uspostavila je humanitarni zračni most EU-a za prijevoz humanitarnih radnika i hitne opreme u okviru odgovora na koronavirus u nekima od najkritičnijih područja diljem svijeta.

Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, danas prvim letom putuje u Bangui te će se susresti s Njegovom Ekscelencijom Faustin-Archangeom Touadéraom, predsjednikom Srednjoafričke Republike, i s predstavnicima humanitarnih organizacija.

Povjerenik Janez Lenarčič izjavio je: Ostane li danas neko svjetsko područje nezaštićeno, sutra ćemo svi biti nezaštićeni. U okviru našeg globalnog odgovora EU će otvoriti posebni humanitarni zračni most kako bi se dostavila pomoć na područja kojima zbog poteškoća u globalnom tranzitu nedostaju zalihe. To može biti od ključne važnosti za neke od najranjivijih zajednica diljem svijeta.

Prvi let EU-a, u suradnji s Francuskom, polazi iz Lyona i njime će se prevesti šezdesetak humanitarnih radnika iz raznih nevladinih organizacija i 13 tona humanitarnog tereta. U narednim će danima uslijediti dva naknadna humanitarna teretna leta kako bi se prevezlo još 27 tona humanitarne pomoći. Povratnim letovima zračnog mosta građani EU-a i drugi putnici vraćat će iz Srednjoafričke Republike u okviru repatrijacije.

U narednim se tjednima planira još humanitarnih letova EU-a, pri čemu se prednost daje afričkim zemljama u kojima pandemija može pogoršati niz već postojećih humanitarnih kriza.

Kako funkcionira humanitarni zračni most

  • Komisija i države članice djeluju zajedno, pri čemu Komisija financira transportne letove država članica prema predloženim odredištima i iz njih, po mogućnosti u kombinaciji s repatrijacijskim i rotacijskim letovima, što uključuje i smjenjivanje humanitarnih radnika.
  • Sustavom se može koristiti humanitarno osoblje iz nacionalnih uprava, nevladinih organizacija ili agencija UN-a.
  • Komisija financira 100 % troškova prijevoza, dok su partneri EU-a i dalje odgovorni za nabavu humanitarnog materijala.

Kontekst

Globalni odgovor EU-a na koronavirus slijedi pristup skupine Tim Europa. Temelji se na doprinosima svih institucija EU-a i kombinira sredstva koja su mobilizirale države članice EU-a i financijske institucije kako bi se ublažile humanitarne, zdravstvene i druge posljedice pandemije koronavirusa.

U okviru dugogodišnje solidarnosti s ljudima kojima je potrebna pomoć u Srednjoafričkoj Republici, koja uključuje humanitarnu pomoć, EU podupire i 15 novih projekata u 2020. ukupnim financijskim sredstvima u iznosu od 15,2 milijuna eura. Ta su sredstva usmjerena na pružanje životno važne pomoći najnezaštićenijima. Srednjoafrička Republika primila je od 2014. više od 770 milijuna eura humanitarne pomoći od EU-a i njegovih država članica.

Osim humanitarne pomoći, EU je mobilizirao više od 30 milijuna eura za odgovor na koronavirus putem svojih različitih instrumenata, uključujući Uzajamni fond Bêkou. Tim će se sredstvima pomoći u ispunjavanju neposrednih potreba Srednjoafričke Republike u zdravstvenom, vodoopskrbnom i sanitarnom sektoru te poduprijeti državni proračun ranom isplatom proračunske potpore.

Više informacija

Odgovor EU-a na epidemiju koronavirusa: upravljanje kriznim situacijama i solidarnost

Informativni članak: Humanitarna pomoć EU-a u Srednjoafričkoj Republici