Europska komisija potvrdila je svoje sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 nakon što je 31. kolovoza iskazala interes i najavila doprinos u iznosu od 400 milijuna eura.

U zajedničkom nastojanju Europske komisije i 27 država članica EU-a, Tim Europa osigurat će početnu potporu u gotovinskom iznosu od 230 milijuna eura putem zajma Europske investicijske banke, uz isto toliki iznos u jamstvima iz proračuna EU-a. Doprinos od 230 milijuna eura jednak je rezervama ili opcijama za kupnju 88 milijuna doza cjepiva, koje bi EU prenio u zemlje koje ispunjavaju uvjete za napredne tržišne obveze (engl. Advanced Market Commitment, AMC). Taj je doprinos dopunjen iznosom od 170 milijuna eura u financijskim jamstvima iz proračuna EU-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Nije dovoljno pronaći cjepivo: moramo osigurati da ga ljudi diljem svijeta mogu dobiti. Naša velika predanost instrumentu COVAX još je jedan znak svima kojima je potrebno cjepivo da smo uz njih, bez obzira na to gdje se nalaze. Nitko nije siguran dok svi ne budu sigurni.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Sudjelovati u instrumentu COVAX znači osigurati njegov uspjeh i pristup cjepivima za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. To znači osigurati pristup ne samo onima koji si to mogu priuštiti, nego i svim ljudima diljem svijeta. A to znači pokazati solidarnost i globalno vodstvo. Samo ćemo zajedno moći prevladati COVID-19.

Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva izjavila je: Ovim financijskim doprinosom COVAX-u EU pokazuje da smo ozbiljni u svojoj namjeri da nikoga ne zapostavimo. Buduća cjepiva protiv bolesti COVID-19 ne bi trebala biti nešto što si mogu priuštiti samo bogati, već globalno javno dobro. Moramo zajamčiti dostupnost cjepiva onima kojima su najpotrebnija neovisno o tome gdje žive.

Cilj je instrumenta COVAX, kojim zajedno upravljaju Gavi (Savez za cjepiva), Koalicija za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija, ubrzati razvoj i proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 te svim zemljama u svijetu zajamčiti pravedan pristup cjepivu.

Komisija, države članice i europske financijske institucije, posebno EIB, zajednički su se obvezale mobilizirati sredstva za globalni odgovor na koronavirus. Komisija gotovinskim iznosom i jamstvima u iznosu od 400 milijuna eura podupire COVAX i njegove temeljne ciljeve u okviru napora Tima Europa. Sve uključene strane trenutačno razrađuju detaljne uvjete za sudjelovanje i doprinos EU-a. Tim Europa spreman je instrumentu COVAX ponuditi svoje stručno znanje i resurse kako bi se ubrzali i povećali razvoj i proizvodnja cjepiva za ljude u cijelom svijetu, u siromašnim i bogatim zemljama.

Sudjelovanje EU-a u COVAX-u bit će dopuna tekućim pregovorima EU-a s proizvođačima cjepiva pokrenutima u okviru Strategije EU-a za cjepiva. Napori EU-a usmjereni na razvoj i proizvodnju djelotvornog cjepiva koristit će svima u globalnoj zajednici. Ulaganja EU-a u povećanje proizvodnih kapaciteta bit će korisna svim potrebitim zemljama. Sporazumima o prethodnoj nabavi od proizvođača se zahtijeva da svoje proizvodne kapacitete stave na raspolaganje za opskrbu svih zemalja te poziva na slobodan protok cjepiva i materijala bez izvoznih ograničenja. Na primjer, farmaceutsko poduzeće Sanofi-GSK, s kojim je Komisija danas sklopila sporazum o prethodnoj nabavi, nastojat će znatan dio svoje količine cjepiva staviti na raspolaganje putem instrumenta COVAX.

Pozadina

Instrument COVAX element je koji se odnosi na cjepiva u Akceleratoru pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (ACT), globalnoj suradnji kojom će se ubrzati razvoj i proizvodnja te pravedan pristup testovima, liječenju i cjepivima protiv bolesti COVID-19.

Cilj je instrumenta COVAX kupiti 2 milijarde doza cjepiva do kraja 2021. Pomoći će u razvoju raznolikog portfelja cjepiva koji je dogovoren s različitim dobavljačima i obuhvaća različite znanstvene tehnologije, vrijeme isporuke i cijene. Instrument COVAX mehanizam je podjele rizika: njime se smanjuje rizik za proizvođače koji ulažu, a da pritom ne postoji sigurnost u pogledu buduće potražnje, te se smanjuje rizik da zemlje ne osiguraju pristup održivom cjepivu.

Europska komisija predano radi kako bi osigurala da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zato je pod okriljem globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa te globalni oporavak, od 4. svibnja 2020. prikupila gotovo 16 milijardi eura. Doprinos Tima Europe bio je sljedeći: države članice EU-a (3,1 milijarda eura), Europska komisija (više od 1,4 milijarde eura) i EIB (obveze od gotovo 2 milijarde eura u svibnju i 4,9 milijardi u lipnju).

Više informacija

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Strategija EU-a za cjepiva