Na Plitvičkim jezerima je 29. i 30. listopada održan godišnji sastanak EUROPE DIRECT mreže i drugih EU mreža u Hrvatskoj.

Glavne teme sastanka bile su prioriteti nove Europske komisije koji će obilježiti 2020 godinu te predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

O novoj komisiji kojom će predsjedati gđa. Ursula von der Leyen govorio je g. Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije te predstavio moguće nove prioritete koji će provoditi Komisija nove predsjednice. To su političke smjernice koje se temelje na osnovnim idejama i prioritetima koje nas ujedinjuju, a one se odnose na zaštitu okoliša, ekonomiju koja služi građanima, Europu koja je spremna za digitalno doba, Europu koja štiti europske vrijednosti i način života, snažniju Europu i jače zagovaranje demokracije u EU.

Od siječnja do kraja lipnja 2020. godine Republika Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije, a EDIC mreža biti će jedan od servisa koji će diseminirati informacije o tome što se radi. Tom prigodom g. Mato Škrabalo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova upoznao je prisutne o prioritetima Republike Hrvatske koji su 30. listopada predstavljeni od strane Vlade RH.

Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije sastoji se od četiri krovna područja:
☑️Europa koja se razvija
☑️Europa koja povezuje
☑️Europa koja štiti i
☑️Europa koja je utjecajna.

Više o prioritetima možete saznati ovdje: http://bit.ly/2BZRRF8

Kako bi što bolje pripremili godišnje planove za 2020. godinu, dobili nove ideje i ostvarili suradnju jedni s drugima, EUROPE DIRECT centri i druge EU mreže u RH predstavili su svoje aktivnosti u 2019. godini. Tako je i EDIC Čakovec predstavio brojne aktivnosti koje su ove godine najviše bile okrenute europskim izborima i uključivale mlade (first time voters).

Drugi dan sastanak sudionici su u prijepodnevnim satima imali priliku obići gornja jezera Plitvica, a nakon toga održana je radionica “Kako prepoznati i što komunicirati građanima?” koju je održao g. Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću i voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.