Prema objavljenoj zimskoj gospodarskoj prognozi  za 2017. očekuje se rast gospodarstava svih država članica EU-a 2016., 2017. i 2018.

Gospodarski oporavak u Europi odolio je prošle godine globalnim izazovima te se očekuje da će se nastaviti i ove i sljedeće godine. Prvi put u gotovo deset godina predviđa se rast gospodarstava svih država članica EU-a tijekom cijelog razdoblja predviđanja (2016. – 2018.).

Međutim, prognoza je nesigurnija no inače.

Stvarni BDP u eurozoni raste 15 uzastopnih kvartala; izražen je rast zaposlenosti a nezaposlenost i dalje pada, iako je i dalje znatno iznad razine u vrijeme izbijanja krize. Privatna potrošnja i dalje pokreće oporavak. Ulaganja i dalje rastu, no ulagači su i dalje suzdržani.

Europska komisija je objavila zimsku prognozu u kojoj stoji da se očekuje rast BDP-a europodručja od 1,6 % 2017. te 1,8 % 2018. To je blago povećanje u odnosu na jesensku prognozu (2017.: 1,5 %, 2018.: 1,7 %) na temelju boljih rezultata u drugoj polovici 2016. no što se očekivalo te na temelju prilično dobrog početka 2017. U cijelom EU-u BDP bi trebao rasti po sličnom obrascu te se predviđa da će rast ove i sljedeće godine iznositi 1,8 % (jesenska prognoza: 2017.: 1,6 %, 2018.: 1,8 %).

Rizici u vezi s tim projekcijama posebno su veliki. Iako su se povećali i rizici da će BDP rasti manje od predviđenog i rizici da će rasti više od predviđenog, ukupno je vjerojatniji blagi rast.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, također zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: Gospodarski oporavak u Europi nastavlja se petu uzastopnu godinu. No u ovim nesigurnim vremenima važno je da europska gospodarstva očuvaju konkurentnost i mogućnost prilagodbe promjenjivim okolnostima. To zahtijeva trajno ulaganje napora u strukturne reforme. Moramo se usredotočiti i na uključiv rast i osigurati da svi osjećaju oporavak. Inflacija je bila niska i sada raste pa ne možemo očekivati da će trenutačni monetarni poticaj trajati zauvijek. Stoga države trebaju i dalje smanjivati visoke razine deficita i duga kako bi postale otpornije na gospodarske šokove.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Europsko gospodarstvo pokazalo se otporno na brojne šokove tijekom prošle godine. Ono i dalje raste, a nezaposlenost i deficit se smanjuju. No zbog visokih razina nesigurnosti, važnije je no ikad da svim političkim alatima podupremo rast. Prije svega, moramo osigurati da svi dijelovi europodručja i svi segmenti društva osjećaju koristi koje donosi rast.

Prognoza se temelji na nizu vanjskih pretpostavki u vezi s tečajem, kamatnim stopama i cijenama roba zaključno s 1. veljače 2017. Primijenjene brojčane vrijednosti odražavaju očekivanja tržišta na temelju stanja tržišta izvedenica u trenutku sastavljanja predviđanja. Svi ostali ulazni podaci, uključujući pretpostavke u pogledu državnih politika, uzeti su u obzir zaključno s 1. veljače 2017. U predviđanje su uvrštene samo politike za koje postoje vjerodostojne najave potkrijepljene dovoljnom količinom pojedinosti. Predviđanja su sastavljena uz pretpostavku da se politike neće mijenjati.

Više saznajte ovdje: Europski semestar zima 2017.