Kako se potrošači s pomoću ovog sustava mogu zaštititi od opasnih proizvoda koji se prodaju na internetu?

Europska komisija danas objavljuje izvješće za 2017. o sustavu brzog uzbunjivanja za opasne proizvode.

Potrošači sve češće kupuju proizvode na internetu izravno iz trećih zemalja. Sada treba osigurati da su ti proizvodi u skladu sa sigurnosnim normama EU-a.

Izvješće pokazuje da su tijekom 2017. nacionalna tijela češće upotrebljavala sustav brzog uzbunjivanja te su razmijenila više od 2000 upozorenja o opasnim proizvodima. Igračke, primjerice nekoliko modela popularnih fidget spinnera, automobili i motocikli bili su na vrhu opasnih proizvoda koji su otkriveni i uklonjeni s tržišta.

Mnogi opasni proizvodi za koje su izdane obavijesti u sustavu brzog uzbunjivanja prodaju se i na internetskim platformama ili tržištima. Kako bi se riješio taj problem, Komisija potiče suradnju s međunarodnim partnerima i internetskim platformama kako bi se osiguralo da nesigurni proizvodi ne dođu u ruke potrošačima u EU-u. Komisija je 1. ožujka 2018. objavila preporuku sa skupom operativnih mjera koje internetske platforme i države članice trebaju poduzeti kako bi pojačale rad na suzbijanju nezakonitog sadržaja na internetu, uključujući opasne proizvode.

Među ostalim, Komisija poziva platforme da preuzmu dobrovoljne obveze koje nadilaze njihove zakonske obveze u području sigurnosti proizvoda. 

Koji su proizvodi najrizičniji?

„Igračke” su 2017. bile kategorija proizvoda za koju su se najčešće izdavale obavijesti (29 %), a slijedila su ih „motorna vozila” (20 %) te „odjeća, tekstil i modni artikli” (12 %).

Kad je riječ o vrstama rizika, 2017. rizik o kojem se najčešće izdavalo obavijesti bile su ozljede (28 %), a slijedio ih je kemijski rizik (22 %).

Odakle dolaze?

Većina opasnih proizvoda za koje je izdana obavijest u sustavu potječe izvan EU-a. Kina je najčešće navođena kao zemlja podrijetla, ali broj upozorenja 2017. ostao je na 53 % (1155), kao i prethodne godine. Komisija nastavlja blisku suradnju s kineskim tijelima radi rasprava o posebnim slučajevima i provedbe mjera kao što je razmjena dobre prakse. Za opasne proizvode europskog podrijetla izdano je 413 obavijesti (26 %).