Pronađite brojke o trgovini EU-a i svijeta u našoj infografici; o izvozu, uvozu i procijenjenom broju povezanih radnih mjesta.

Infografika prikazuje globalni izvoz i uvoz dobara u 2019. godini
Važnost globalne trgovine 

Razvoj Europske unije oduvijek je povezan s promicanjem trgovine, ali ne radi se samo o uklanjanju prepreka na zajedničkom unutarnjem tržištu, već i o razvoju trgovinskih odnosa s drugim zemljama u svijetu. U 2019. izvoz EU-a predstavljao je 15,6 posto globalnog izvoza, a uvoz 13,9 posto globalnog uvoza, što čini EU jednim od najvećih globalnih trgovaca uz SAD i Kinu.

Trgovinski sporazumi

EU trenutno ima oko 130 trgovinskih sporazuma koji su usvojeni, u provedbi, postupku sklapanja ili pregovorima.

Trgovinski sporazumi nisu samo prilika za smanjenje carinskih tarifa, već za priznavanje europskih standarda kvalitete i sigurnosti te zaštite oznake podrijetla – kao što je to kod šampanjca ili Roquefort sira. Ovo je važno jer europski proizvodi stoga globalno uživaju u reputaciji kvalitetnih proizvoda proizvedenih na načine vjerne tradiciji.

Infografika prikazuje broj sporazuma u provedbi, postupku, pregovorima i broj usvojenih ili ratificiranih sporazuma
Trgovinski sporazumi 

EU također koristi trgovinske ugovore za postavljanje standarda za zaštitu okoliša i prava radnika, primjerice, kako bi se izbjeglo da se uvoze proizvodi dječjeg rada.

Posljednji trgovinski sporazum je potpisan s Vijetnamom 2020. godine i Parlament ga je usvojio u veljači 2021., a mnogi su u fazi pregovora. U travnju 2021. Parlament je odobrio sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Uvoz i izvoz

Infografika prikazuje  države i uvoz i izvoz dobara
Uvoz i izvoz dobara 

Europske tvrtke ne koriste samo prednosti veličine zajedničkog tržišta, već im EU omogućuje da u skladu s trgovinskim sporazumima izvoze svoju robu i usluge diljem svijeta. U isto vrijeme strane tvrtke koje žele izvoziti u EU moraju zadovoljiti jednake visoke standarde kao lokalna poduzeća tako da nema rizika od nepoštenog natjecanja.

U 2020. godini, izvoz EU-a pao je manje od uvoza, pa se posljedično trgovinska bilanca povećala sa 192 milijarde eura u 2019. na 217 milijardi eura, što je značajan porast od 191 milijarde eura. Glavni partner EU-a za izvoz u 2020. i 2021. godini bile su Sjedinjene Države, a za uvoz Kina 2020. i Velika Britanija 2021. godine.

Sjedinjene Države ostale su zapravo najčešće odredište za izvoz robe iz EU-a 2020. godine, s udjelom od 18,3 posto. Ujedinjena Kraljevina drugo je najveće odredište za izvoz iz EU-a (14,4 posto), a slijedi Kina (10,5 posto).

Infografika prikazuje koliko države članice izvoze u druge zemlje EU-a, a  koliko u strane zemlje
Gdje izvoze zemlje EU-a 

Trgovina je stvorila milijune radnih mjesta u Europi. Prema procjenama Europske komisije u 2017. oko 36 milijuna radnih mjesta povezano je s trgovinom europskih poduzeća sa stranim zemljama. Jedinstveno tržište dovelo je do veće trgovine između zemalja EU-a. Petina poslova vezanih uz izvoz nalazi se u državi članici različitoj od one koja izvozi.

Interaktivna karta: koliko poslova u vašoj zemlji postoji zahvaljujući izvozu?

Više o globalizaciji i EU:

Globalizacija: Veza između trgovinske politike Europske unije i ljudskih prava

Trgovinska politika Europske unije i prednosti globalizacije

Globalizacija donosi nove poslovne prilike i koristi za potrošače

Utjecaj globalizacije na zaposlenost i EU

Više o globalnoj trgovini:

Trgovinski ratovi: Kako EU može reagirati na uvođenje carinskih tarifa

Zastupnici traže nadzor izravnih stranih ulaganja u EU

Trgovinski sporazumi: Na čemu radi EU

Koristi trgovinskih sporazuma EU-a za mala i srednja poduzeća

Infografika prikazuje broj radnih mjesta vezanih uz izvoz u zemlje izvan EU-a
Radna mjesta