Obilježavanje 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine službeno je počelo 7. prosinca 2017. u sklopu Europskog kulturnog foruma u Milanu.

Kulturna baština oblikuje našu svakodnevnicu. Okružuje nas u europskim gradovima i mjestima, prirodnim krajolicima te na arheološkim nalazištima. Ne pronalazimo je samo u književnosti,umjetnosti i predmetima, već i u obrtima koje učimo od naših predaka, pričama koje pričamo svojoj djeci, hrani u kojoj uživamo te filmovima koje gledamo i u  kojima se prepoznajemo.

Kulturna baština povezuje Europu zahvaljujući našoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima. Ona je odraz bogatstva i raznolikosti naših kulturnih tradicija. Zajedničku kulturnu baštinu trebamo proučavati, njegovati i slaviti. No kulturna baština nije samo naslijeđe prošlosti. Ona nam pomaže da idemo naprijed i oblikujemo svoju budućnost.

Obilježavanjem godine kulturne baštine želi se pokazati kako kulturna baština gradi snažnija društva, stvara radna mjesta i prosperitet; ukazuje se na njezinu važnost i za naše odnose s ostatkom svijeta te na to što možemo poduzeti kako bi je zaštitili.

U europskoj godini kulturne baštine naglasak je na djeci i mladima, koji će biti čuvari naše baštine u sljedećim naraštajima. Stoga se ističe edukativna vrijednost kulturne baštine i njezin doprinos održivom gospodarskom i socijalnom razvoju.

Kulturna baština u Međimurju

Sve što su Međimurje i njegovi ljudi baštinili od svojih predaka, danas se ogleda u bogatom društvenom životu, kulturnom amaterizmu, spomen obilježjima i lokalitetima od posebnog značaja za lokalni način života i rada. Više je lokacija na kojima se o Međimurju može vjerodostojno učiti, no svakako valja izdvojiti privatne povijesne zbirke Stanka Trstenjaka iz Marofa i Lucije Krnjak iz Mačkovca. Kulturne udruge s dugom poviješću imaju vlastite zbirke u Kotoribi, Maloj Subotici, Podturnu i Svetoj Mariji, dok u objekte od osobite povijesne vrijednosti ubrajamo one sakralne. Na listi odabranih prvo mjesto pripada crkvi svetog Jeronima u Štrigovi, a potom i crkvama sv. Nikole biskupa u Čakovcu, svetog Martina u Svetom Martinu na Muri, Presvetog Trojstva u Nedelišću, svetog Jakoba u Prelogu te Sedam žalosti BDM i Svetog križa u Kotoribi.

Europska godina kulturne baštine provodi se putem velikog broja inicijativa na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Kulturna baština među glavnim je sektorima kojima se pruža potpora u okviru Kreativna Europa i jedan od najzastupljenijih sektora među projektima dosad odobrenim za sufinanciranje. U razdoblju 2014.-2020. približno 6 milijardi eura iz Kohezijskog fonda biti će na raspolaganju za kulturni i kreativni sektor i kulturnu baštinu, dok je u razdoblju 2007.-2013. EU uložila 4,4 milijarde eura u projekte kulturne baštine za regionalni i ruralni razvoj.

Pravi primjer očuvanja kulturne baštine na prostoru Međimurske županije je projekt kojim će se rekonstruirati fortifikacija Starog grada u Čakovcu i revitalizirati u suvremeni muzej nematerijalne baštine.

Muzej će sadržavati 9 jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica,te obrambeni sustav. Projektom će se očuvati tradicija te omogućiti edukativni sadržaji posjetiteljima.

Kako se mogu uključiti u Europsku godinu Kulturne baštine?

  • Posjetite internetsku stranicu Europske godine kulturne baštine i saznajte najnovije vijesti: http://europa.eu/cultural-heritage
  • Pretplatite se na bilten Europske godine kulturne baštine i primajte novosti i reportaže.
  • Pratite Europsku godinu kulturne baštine na com/CreativeEuropeEU/ i twitter: @europe_creative
  • Izrazite svoje mišljenje upotrebom oznake #EuropeForCulture
  • Obratite se nacionalnim koordinatorima u svojoj zemlji da biste saznali više o aktualnim događanjima.
  • Označite svoj projekt! Oznakom Europske godine kulturne baštine moći će se označiti događanja i projekti koji doprinose njezinim ciljevima.

Što će se događati nakon 2018.?

Da bi naša nastojanja ostavila traga i nakon 2018., Komisija će u suradnji s Vijećem Europe, Unescom i drugim partnerima provoditi dugoročne projekte u 10 tematskih područja (10 europskih inicijativa). U to se ubrajaju aktivnosti u suradnji sa školama, istraživanja u području inovativnih rješenja za ponovnu upotrebu zaštićenih zgrada ili borba protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima. Cilj je potaknuti stvarne promjene u načinu na koji uživamo u kulturnoj baštini, na koji je štitimo i promičemo osiguravajući da građani dugoročno imaju koristi od Europske godine kulturne baštine.

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prizemlje, soba broj 13. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.