Komisija je danas predstavila ideje i mjere za digitalnu transformaciju koja donosi korist svim građanima i odražava najpozitivnije elemente Europe, transformacija koja je otvorena, pravedna, raznovrsna, demokratska i samopouzdana.

Ona predstavlja europsko društvo koje, iako potaknuto digitalnim rješenjima, ljude stavlja na prvo mjesto, stvara nove mogućnosti za poslovanje i potiče razvoj pouzdanih tehnologija koje služe otvoreno i demokratsko društvo te dinamično i održivo gospodarstvo. Digitalizacija je ključni element u borbi protiv klimatskih promjena i prelasku na zeleno gospodarstvo.

Danas predstavljena europska podatkovna strategija i mogućnosti kojima se osigurava razvoj antropocentrične umjetne inteligencije prvi su koraci prema postizanju tih ciljeva. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Danas predstavljamo ambiciju da oblikujemo digitalnu budućnost Europe. Ona obuhvaća sve od kibersigurnosti do ključne infrastrukture, od digitalnog obrazovanja do stjecanja vještina, od demokracije do medija. Želimo da digitalna Europa odražava najbolje elemente Europe, otvorenost, pravednost, raznolikost i pouzdanost.

Izvršna potpredsjednica Komisije za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Želimo da svaki građanin, zaposlenik i poduzeće imaju jednaku i pravednu priliku da iskoriste prednosti digitalizacije. To obuhvaća sigurniju vožnju ili manje zagađenje zahvaljujući naprednim automobilima ili spašavanje života medicinskim snimkama koje analizira umjetna inteligencija, a koje liječnicima omogućuju otkrivanje bolesti ranije nego ikad prije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Naše društvo stvara iznimno veliku količinu industrijskih i javnih podataka koji će promijeniti način na koji proizvodimo, konzumiramo i živimo. Želim da europska poduzeća i naši brojni MSP-ovi imaju pristup tim podacima i stvaraju vrijednost za Europljane, među ostalim razvojem načina primjene umjetne inteligencije. Europa ima sve što je potrebno kako bi predvodila utrku „velikih podataka” i očuvala tehnološki suverenitet, vodeći položaj u industriji i gospodarsku konkurentnost u korist europskih potrošača.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije i Pitanjima i odgovorima. Informativni članci dostupni su ovdje.