Predsjednici Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća EU-a potpisali su zajedničku izjavu o Konferenciji o budućnosti Europe.

Predsjednik Parlamenta David Sassoli, portugalski premijer António Costa u ime Vijeća EU-a i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen potpisali su deklaraciju na svečanosti 10. ožujka u vijećnici Parlamenta u Bruxellesu.

Cilj je Konferencije o budućnosti Europe građanima dati veću ulogu u oblikovanju budućih politika i ambicija EU-a kroz organiziranje brojnih događaja i rasprava diljem EU-a, te davanja prava glasa građanima putem višejezične digitalne platforme.

„Očekivanja građana EU-a veća su nego ikad prije. Ključno je nastaviti pružati Europi prave alate za ispunjavanje tih očekivanja, tih zahtjeva za solidarnošću”, izjavio je predsjednik Sassoli. „Ovo je prilika za ponovno otkrivanje duše europskog projekta. Pozivamo sve europske građane da se uključe u konferenciju i izgrade Europu sutrašnjice kako bi ona mogla postati njihova Europa”.

„Svjesni smo da nemamo svi istu viziju budućnosti Europe”, rekao je Costa. „Konferencija o budućnosti Europe omogućava raspravu bez tabua i okupljanje različitih vizija. Samo tako možemo prevladati razlike i ojačati ono što nas povezuje.”

„Baš u kriznim vremenima vidimo gdje Europa radi za ljude i gdje se moramo poboljšati”, izjavila je predsjednica Komisije von der Leyen. „Ova konferencija mora nadilaziti Bruxelles, nadilaziti glavne gradove država članica. Želimo čuti mišljenje europskih građana u njihovoj punoj raznolikosti – od mladih i starijih, stanovnika gradova i ruralnih područja, studenata programa Erasmus do prosvjednika na ulicama, kao i onih koji sumnjaju u čvršće povezivanje unutar Unije.”

Anketa provedena krajem 2020. pokazuje da tri četvrtine ispitanika smatra da konferencija ima pozitivan učinak na demokraciju u EU-u, a polovica ispitanika izražava želju za uključivanjem.

Daljnje informacije