vera komisijaUredba o nasljeđivanju kojom se olakšava prekogranično nasljeđivanje stupila je na snagu 17. kolovoza. Dosad su međunarodna nasljeđivanja ili oporuke s prekograničnim elementima mogli biti vrlo složeni jer države članice EU-a imaju različita pravila o određivanju koji je sud nadležan za prekogranični ostavinski predmet i koje će se pravo primjenjivati na taj predmet. S obzirom na to da su sudovi u različitim državama članicama istodobno mogli voditi postupke s potencijalno suprotnim ishodima, javljale su se nejasnoće. Osim toga, ljudima su bile sužene mogućnosti odabira prava koje će se primjenjivati u slučaju njihova ostavinskog predmeta.

U osvrtu na stupanje na snagu Uredbe, Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: „Danas omogućujemo jeftinije i brže rješavanje ostavinskih predmeta i oporuka. Građani koji sastavljaju oporuku sada mogu odabrati da se na njihovu ostavinu primjenjuje pravo države čiji su državljani, čak i ako žive u drugoj državi članici i imaju imovinu koja se nalazi u drugim državama. To će svake godine donijeti pravnu sigurnost i osjećaj smirenosti za otprilike 450 000 europskih obitelji koje sudjeluju u prekograničnim predmetima. Rezultat će biti brži i jeftiniji postupci, čime će građani EU-a uštedjeti vrijeme i novac za pristojbe.”

Uredbom se uvodi i Europska potvrda o nasljeđivanju, kojom će se nasljednicima i upraviteljima ostavine omogućiti dokazivanje pravnog položaja te ostvarivanje prava i ovlasti širom EU-a. Od danas će se Uredba o nasljeđivanju primjenjivati u svim državama članicama EU-a osim u Ujedinjenoj Kraljevini, Irskoj i Danskoj, koje su odlučile da neće sudjelovati u tom instrumentu. Na društvenim je mrežama pokrenuta je informativna kampanja namijenjena građanima i stručnjacima.

Photo Credit © European Union  2014   Photographer: Creemers Lieven