protest-275872_960_720Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos na marginama neformalnog sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove u Amsterdamu otvorio je Europolov novi Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) zajedno s nizozemskim ministrom sigurnosti i pravosuđa Ardom van der Steurom, koji predstavlja nizozemsko predsjedništvo Vijeća EU-a, i direktorom Europola Robom Wainwrightom.

ECTC će znatno ojačati Europolove kapacitete za borbu protiv terorizma te će državama članicama služiti kao platforma za intenzivniju razmjenu informacija i operativno usklađivanje.

Osobito će se usredotočiti na borbu protiv stranih terorističkih boraca, krijumčarenja oružja i financiranja terorizma.

Povjerenik Avramopoulos uoči otvaranja je izjavio: „Institucije EU-a brzo su i snažno reagirale na prošlogodišnje terorističke napade te poduzele radnje potrebne za povećanje kapaciteta Europske unije za rješavanje terorističke prijetnje.

Kao što je predviđeno Europskim programom sigurnosti koji je iznijela Europska komisija, uspostava Europskog centra za borbu protiv terorizma velika je strateška prilika EU-u da poveća učinkovitost naših zajedničkih napora u borbi terorizma.

Pozivam države članice EU-a da pokažu povjerenje u Europski centar za borbu protiv terorizma i pruže mu podršku kako bi uspješno ispunio svoj važni zadatak.“

Europolovo priopćenje za medije dostupno je na web-mjestu Europola.