OP konkurentnost i kohezijaEuropska komisija je donijela godišnja izvješća u kojima se ocjenjuje na kojem su stupnju zemlje zapadnog Balkana i Turska u procesu ispunjavanja preduvjeta za članstvo u EU-u te navodi što je potrebno učiniti kako bi se odgovorilo na preostale izazove.

Prilikom predstavljanja godišnjeg paketa o proširenju povjerenik Johannes Hahn izjavio je: „Trenutačna izbjeglička kriza pokazuje nam koliko je ključna bliska suradnja između EU-a i zemalja jugoistočne Europe. Proces proširenja EU-a, koji obuhvaća zapadni Balkan i Tursku, snažan je instrument za jačanje vladavine prava i ljudskih prava u tim zemljama. Njime se potiče rast gospodarstva i promiče regionalna suradnja. Zahvaljujući jasnoj europskoj perspektivi dolazi do postupne transformacije u našim partnerskim zemljama i jačanja stabilnosti u susjedstvu Unije. Stoga je naša velika predanost proširenju EU-a, kao i uvjetima koje ono podrazumijeva, dugoročno ulaganje u sigurnost i blagostanje Europe.

Izvješća o napretku dostupna su na internetu.

Objavljeni su i sljedeći materijali: priopćenje za medije; informativni članci: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Turska; govor povjerenika Hahna pred Europskim parlamentom (Odbor za vanjske poslove).

Izvor: European Commission