Države članice EU-a, uz potporu Komisije, donijele su paket instrumenata EU-a za primjenu mobilnih aplikacija za učinkovito praćenje kontakata kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Pozdravljajući paket instrumenata, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Beton izjavio je: Aplikacije za praćenje kontakata mogu biti korisne kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, posebno u okviru izlaznih strategija država članica. Međutim, preduvjet za primjenu tih aplikacija i procjenu koliko su korisne je iznimno snažna zaštita privatnosti korisnika. Iako bismo trebali biti inovativni i na najbolji način iskoristiti tehnologiju u borbi protiv pandemije, nećemo ugroziti naše vrijednosti i zahtjeve u pogledu privatnosti.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: Digitalni alati bit će ključni za zaštitu naših građana dok postupno uklanjamo karantenske mjere. Mobilne aplikacije mogu nas upozoriti ako postoji opasnost od zaraze i pomoći zdravstvenim tijelima s praćenjem kontakata, što je ključno za prekid prijenosa zaraze. Moramo biti oprezni, kreativni i fleksibilni pri otvaranju naših društava. Potrebno je nastaviti s izravnavanjem krivulje i smanjiti broj novih slučajeva. Bez sigurnih i usklađenih digitalnih tehnologija naš pristup neće biti učinkovit.

Ovaj paket instrumenata dio je zajedničkog koordiniranog pristupa za potporu postupnom ukidanju karantenskih mjera, kako je utvrđeno u prošlotjednoj preporuci Komisije. Aplikacije za praćenje kontakata, ako su u potpunosti u skladu s pravilima EU-a i dobro koordinirane, mogu imati ključnu ulogu u svim fazama upravljanja kriznim situacijama, posebno kada stigne vrijeme za postupno ukidanje mjera održavanja fizičkog razmaka. Kako bi se osigurali ti uvjeti, paketom instrumenata utvrđuju se ključni i praktični zahtjevi za te aplikacije koje moraju biti na dobrovoljnoj osnovi, sadržavati tehnologije za zaštitu privatnosti i anonimiziranje podataka, interoperabilne, dostupne, kibersigurne i usklađene s prihvaćenim znanstvenim smjernicama. Klasični oblici praćenja, kao što su telefonski razgovori sa starijim osobama ili osobama s invaliditetom i dalje će se primjenjivati kako bi se zaštitile ranjive osobe koje možda ne posjeduju pametne telefone. U budućim verzijama paketa instrumenata mogu se razviti i dodatne funkcije, a osobito praćenje informacija i simptoma. Paket instrumenata popraćen je smjernicama o zaštiti podataka za mobilne aplikacije koje se također objavljuju danas.

Možete pogledati videozapis o temi i pronaći dodatne informacije u priopćenju za medije.