Komisija je objavila praktične smjernice za osiguravanje slobodnog kretanja kritičnih radnika i provedbu privremenog ograničenja neobveznih putovanja unutar EU-a.

Ti dokumenti objavljeni su nakon zahtjeva čelnika EU-a od 26. ožujka i kao odgovor na pitanja građana i poduzeća zahvaćenih mjerama čiji cilj je ograničenje širenja koronavirusa.

Smjernicama se također želi olakšati repatrijacija građana. Prvim skupom smjernica utvrđuju se radnici koji obavljaju ključna zanimanja, osobito u borbi protiv koronavirusa za koje se slobodno kretanje u EU-u smatra ključnim.

Među tim zanimanjima su zdravstveni djelatnici, pružatelji usluga kao što su skrb za djecu i starije osobe, znanstvenici, vatrogasci, policijski službenici, radnici u sektoru prometa i osobe koje rade u prehrambenom sektoru. Sezonski radnici u poljoprivredi obavljaju ključne poslove berbe, sadnje ili brige o životinjama.

Države članice trebale bi s tim osobama postupati na isti način kao s radnicima koji obavljaju prethodno navedene ključne poslove, omogućiti im prelazak granica i upozoriti njihove poslodavce na potrebu osiguravanja odgovarajuće zaštite zdravlja i sigurnosti. Smjernicama se pojašnjava i da bi države članice trebale dopustiti pograničnim radnicima da i dalje prelaze granice ako je rad u dotičnom sektoru i dalje dopušten u državi članici domaćinu.

Priopćenje za medije dostupno je ovdje. Smjernice za privremeno ograničavanje neobveznih putovanja unutar EU-a pomoći će službenicima graničnog nadzora i tijelima nadležnima za vize, sadrže savjete o provedbi privremenog ograničavanja, repatrijaciji građana EU-a i o pitanjima povezanima s vizama. Priopćenje za tisak dostupno je ovdje.