Zbog učinaka krize uzrokovane koronavirusom Komisija je odlučila Rijeci (Hrvatska) i Galwayu (Irska) dati mogućnost da produlje mandate kao Europske prijestolnice kulture 2020. do 30. travnja 2021.

Ti su gradovi teško pogođeni, što ih sprječava u provedbi inicijativa Europske prijestolnice kulture. Komisija također predlaže izmjenu godine u kojoj će Novi Sad (Srbija) biti Europska prijestolnica kulture s 2021. na 2022. godinu te Timisoara (Rumunjska) i Elefsina (Grčka) s 2022. na 2023.

Margaritis Schinas, potpredsjednik za promicanje europskog puta života, izjavio je: Rijeka i Galway zaslužuju pravednu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost, ujedine srca i umove, zažele dobrodošlicu publici i umjetnicima što je oduvijek bila suština europskih prijestolnica kulture. A takva će i ostati. Uvjeren sam da će Novom Sadu, Temišvaru i Elefsinu dodatno vrijeme omogućiti oporavak od poteškoća u kulturnom i turističkom sektoru te mobiliziranje relevantnih ulaganja, među ostalim putem solidarnosti na europskoj razini.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Kultura je teško pogođena pandemijom, a Europske prijestolnice kulture nisu iznimka. Unatoč energiji, entuzijazmu i profesionalnosti njihovih timova i partnera, Rijeka i Galway nisu mogli provesti planirane programe Europske prijestolnice kulture za 2020. Nadam se da će oba grada u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti mogućnost koja im se nudi da produlje svoju posebnu godinu. Siguran sam da će Temišvar, Elefsina i Novi Sad, sljedeće europske prijestolnice kulture, imati koristi od dodatnog vremena za pripremu ambicioznih programa.

Prijedlog Komisije sada se prosljeđuje Europskom parlamentu i Vijeću na razmatranje i konačno donošenje.