Nakon mjeseci blokade putovanja i turizam mogli bi uskoro ponovno početi. Koje su preporuke EU-a za sigurno putovanje?

Države članice postupno ublažavaju i ukidaju mjere uvedene zbog koronavirusa, te će Europljani moći putovati ovog ljeta ako to zdravstveno stanje i nacionalna ograničenja dopuste.

Iako građani moraju poduzeti mjere opreza i slijediti zdravstvene i sigurnosne upute nacionalnih tijela, Europska komisija izradila je smjernice i preporuke kako bi pomogla državama članicama u koordiniranju sigurnog ukidanja ograničenja putovanja.10 preporuka Komisije za sigurno putovanje

  • Rezervirajte karte i prijavite se za putovanje na internetu, kako biste izbjegli redove, kad god je to moguće.
  • Poštujte društveno distanciranje tijekom predavanja i preuzimanja prtljage, sigurnosnih provjera, ukrcaja i iskrcaja.
  • Moguće je da će u zrakoplovu biti manje putnika i da će se tražiti sjedenje na udaljenosti od putnika koji nisu dio istog kućanstva.
  • Kada je teško osigurati društveno distanciranje, od vas se može tražiti nošenje maske.
  • Hrana, piće i drugi proizvodi možda neće biti dostupni.
  • Prijevoznici mogu postaviti zaštitne prepreke, primjerice između putnika i vozača, a od vas se može tražiti ulazak na stražnja vrata.
  • Vozači bi trebali automatski otvarati vrata na svakoj stanici kako putnici ne bi morali dodirivati tipke ili ručke.
  • Postaje, luke i zračne luke trebaju se redovito čistiti i dezinficirati te omogućiti korištenje proizvoda za dezinfekciju.
  • Treba postojati odgovarajuća ventilacija.
  • Putnici mogu birati između povrata novca ili preusmjeravanja za otkazane karte. Ako kompanije nude vaučere, i dalje imate pravo zatražiti povrat novca.

Tijekom rasprave 28. svibnja zastupnici iz Odbora za promet i turizam (TRAN) pozvali su na brzo pružanje financijske potpore turističkom sektoru i predložili dodjelu proračuna za njega.

Predsjednica odbora TRAN Karima Delli (Zeleni, Francuska) izjavila je: „Praznici su tu. Što čekamo? Potrebno je više informacija kako bi se znalo gdje ljudi mogu ili ne mogu ići.”

Parlament je 15. svibnja odobrio mjere za pomoć prometnom sektoru kako bi se umanjile posljedice pandemije za zračne prijevoznike, željeznice, cestovna i brodarska poduzeća.

Saznajte 10 poteza EU-a u borbi protiv koronavirusa

Je li sigurno odsjesti u hotelu?

Gosti u hotelima i drugim vrstama smještaja trebali bi poštovati socijalno distanciranje kada su u zajedničkim prostorijama, kao i mjere za sprečavanje i kontrolu infekcija, kao što su kašljanje ili kihanje u papirnati rupčić ili lakat, održavanje higijene ruku i nošenje maske.

Turistički objekti trebali bi gostima pružiti jasne informacije i smjernice prije dolaska te bi trebali imati plan za slučaj zaraze. Također bi trebali osigurati redovito čišćenje i dezinfekciju površina koje se često dodiruju i dobre ventilacijske sustave. Osoblje hotela trebalo bi biti osposobljeno za osnovnu prevenciju i kontrolu infekcija.

Pogledajte vremensku crtu poteza EU-a u borbi protiv koronavirusa

Daljnje informacije