Luksemburško predsjedanjeLuksembourg danas preuzima predsjedništvo nad Vijećem Europske unije. Predsjedanje Vijećem rotira među državama članicama EU-a svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

Luksemburško predsjedništvo Vijeća EU-a započinje 1. srpnja i traje do 31. prosinca 2015.

Države članice koje obnašaju dužnost predsjedanja blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Ovaj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljnije šestomjesečne programe. Sadašnji trio čine talijansko, latvijsko i luksemburško predsjedništvo. 

Program rada luksemburškog predsjedništva zasniva se na sedam naslova: poticanju ulaganja za jačanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta; jačanju socijalne dimenzije EU-a; upravljanju migracijskim tokovima, obuhvaćajući slobodu, pravdu i sigurnost; oživljavanju jedinstvenog tržišta usmjeravanjem na digitalnu dimenziju; postavljanju konkurentnosti EU-a u globalni i transparentni okvir; promicanju održivog razvoja te jačanju nazočnosti EU-a na svjetskoj sceni.

Ovo je 12. po redu luksemburškog predsjedništvo. Smatra će da će sljedećih šest mjeseci sigurno biti obilježeni grčkim pitanjem i pregovorima s Velikom Britanijom, koja želi redefinirati svoje odnose s EU-om.

U petak, 3. srpnja, luksemburška vlada ugostit će kompletnu Europsku komisiju na tradicionalnom susretu koji svako rotirajuće predsjedništvo organizira na početku mandata.

Izvor: Vijeće Europske unije