17.05. je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) kojim se podiže svijest o diskriminaciji i nasilju s kojima se i dalje suočavaju lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne, nebinarne, interseksualne i queer osobe (LGBTIQ), čak i u Europi.

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Slavimo spolnu i rodnu raznolikost, ali svjesni smo da je izloženost diskriminaciji, mržnji i nasilju za previše ljudi stvarnost, zbog toga što su tko jesu. Prošle je godine Europska komisija donijela strategiju za poboljšanje ravnopravnosti i sigurnosti LGBTIQ osoba. Radimo na prijedlogu za proširenje popisa zločina u EU-u kako bi se obuhvatili i zločini iz mržnje usmjereni prema LGBTIQ osobama. LGBTIQ zajednici dugujemo sve što je u našoj moći kako bismo zaustavili nepravedno postupanje s kojim se suočavaju svakodnevno.

Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli dodala je: Ovaj je dan poziv na djelovanje protiv diskriminacije i potvrđivanje jednakosti LGBTIQ osoba. Kako bi obilježila IDAHOT, Europska komisija osvijetlila je zgradu Berlaymont u duginim bojama i prilagodila logotip. Ti simboli prenose našu poruku o EU-u kao zoni slobode za LGBTIQ osobe. Radujem se nastavku našeg rada na stvaranju Unije ravnopravnosti za sve.

Fotografije Berlaymonta osvijetljene duginim možete pronaći ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••Ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• možete pronaći izjavu visokog predstavnika Josepa Borrella o IDAHOT-u u ime EU-a.