01 (1)Učestalost rodno utemeljenog nasilja u Dominikanskoj Republici među najvišom je u Latinskoj Americi i karipskim zemljama. Prema UNFPA-u, Populacijskom fondu Ujedinjenih naroda, u Dominikanskoj Republici je između 2007. i 2014. ubijeno 1 805 žena, a 17 % žena ili djevojčica od 15 do 49 godina prijavilo je da su bile žrtve tjelesnog nasilja, dok ih je 5,5 % prijavilo seksualno nasilje. EU se zalaže za poboljšanje sigurnosti građana u Dominikanskoj Republici te u tu svrhu surađuje s policijom, pravosuđem i civilnim društvom. Ovim je projektom obuhvaćeno 790 osoba, uključujući policijske službenike, okružne javne tužitelje, obučavatelje i psihologe. Kao posljedica toga, rodna prava uvrštena su u program obuke policijskih vježbenika.

“Više me nije strah biti kod kuće ili izaći na ulicu. Hvala vam od srca.” Riječi su to Marije Santos iz razgovora s policijskim službenicima „posebnog odjela Dominikanske nacionalne policije za borbu protiv nasilja nad ženama i unutar obitelji”.

Prije otprilike godinu dana 24-godišnju je Mariju brutalno napao njezin partner četrnaest je puta izbovši mačetom. Teško ranjena, bila je u strahu da će se on vratiti i dovršiti posao, prije svega zato što je bila dovoljno hrabra da taj barbarski zločin prijavi posebnoj jedinici.

Unatoč teškim ožiljcima, Maria se uspješno oporavila te joj se polako vraćaju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.  Za to su uvelike zaslužne potporučnica Wardi Altagracia Lebrón Cruz i časnična namjesnica Lucía Jiménez Aybar koje obje rade u posebnoj jedinici i požuruju tu istragu. Počinitelj zločina pobjegao je, promijenio identitet i skrivao se od policije, ali je poslije uhvaćen i sada je u zatvoru. Zdravstvena služba pobrinula se za liječenje tjelesnih ozljeda, a posebna jedinica pomogla je organizirati psihoterapiju i osigurati pravdu.

Riječ je o moćnim ženama, predanim policijskim službenicama s iznimno bogatim iskustvom, koje objedinjuju čvrstinu i blagost. Obje su iskazale veliko zadovoljstvo s obukom u području ljudskih prava, rodne osviještenosti i praktičnih tehnika u postupanju sa ženama žrtvama nasilja koju je organizirala nevladina organizacija PROFAMILIA, koju podupire EU.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Izvor: EYD2015

Photocredit: © European Union, 1995-2015