Filmska nagrada Europskog parlamenta prolazi kroz velike promjene kako bi još veći broj europskih filmova postao dostupan još široj publici.

Infografika s datumima
LUX – europska filmska nagrada publike 

Filmska nagrada, koju je Europski parlament prije 13 godina osnovao kako bi podržao distribuciju europskih filmova, doživljava promjene. Odsad će publika biti izravno uključena u odabir pobjednika, a modificirana nagrada LUX udružuje snage s Europskom filmskom akademijom kako bi doprla do šire publike.

Novo glasanje, novo brendiranje, novi partneri, novi kalendar

Kako bi se obilježila ta promjena, nagrada dobiva novo ime „LUX europska filmska nagrada publike”. Više filmova, njih pet, bit će podnaslovljeno na 24 službena jezika EU-a. Ove godine, iznimno zbog utjecaja koronavirusa na filmsku industriju, za nagradu se bore samo tri filma.

„Do sada, poruka nagrade LUX bila je ‘Europski parlament predan je kulturi’ i možemo biti ponosni na to postignuće”, izjavila je Sabine Verheyen, predsjednica Odbora za kulturu, na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji kada je predstavljena nova nagrada. „Od sada na ovo putovanje idemo s novim partnerima. Želimo podijeliti nagradu LUX sa što većim brojem Europljana”, rekla je.

Puni naziv nagrade LUX odražava to partnerstvo: „LUX – europska filmska nagrada publike Europskog parlamenta i European Film Academy, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas”.Nagrada LUX: novi scenarij

  • jesen: žiri filmskih stručnjaka odabire filmove koji će biti titlovani na 24 službena jezika EU-a
  • 12. prosinca u Berlinu: objavljuju se tri nominirana filma na svečanosti dodjele Europske filmske nagrade (European Film Awards)
  • od prosinca 2020. do 23. svibnja 2021: ljudi diljem Europe nominirane filmove mogu gledati na projekcijama ili na internetu
  • do 23. svibnja 2021. publika i zastupnici glasaju na https://luxaward.eu/en, svaki ima 50 posto udjela u glasovima
  • 9. lipnja 2021: objavljuje se pobjednik na svečanosti dodjele nagrada u Europskom parlamentu

Što se ne mijenja?

Nagrada LUX stekla je ugled odabirom europskih koprodukcija koje se bave aktualnim političkim i društvenim pitanjima i potiču raspravu o našim vrijednostima. Taj fokus ostaje isti. Zahvaljujući titlovanju, filmovi će i dalje biti dostupni široj publici.

Crveni tepih također ostaje u Europskom parlamentu, jer se nagrada i dalje dodjeljuje tijekom plenarne sjednice, no ne u studenom, već u travnju.

Ponosni na potporu kinima

„Ponosni smo što smo jedini Parlament u svijetu koji dodjeljuje filmsku nagradu”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Sassoli u videoporuci u Veneciji. „Nova nagrada je korak naprijed u podupiranju rada umjetnika i europskih produkcija teško pogođenih korona krizom”, rekao je. Povjerenica Europske komisije za kulturu Mariya Gabriel naglasila je raznolikost europske kinematografije koja se putem nagrade LUX predstavila sa 130 filmova iz prethodnih izdanja.

Saznajte više o potpori sektoru kulture EU-a za vrijeme pandemije COVID-19

Daljnje informacije