Natječaj strip UNŽene UN-a zajedno s Europskom komisijom, Belgijom i Regionalnim informacijskim centrom Ujedinjenih naroda (UNRIC) priređuju nagradni natječaj za stripove i crteže o ravnopravnosti spolova. Natječaj je dio kampanje Žena UN-a pod nazivom „Jačanje položaja žena – jačanje položaja čovječanstva: Recite to stripom!” kojom se obilježava dvadeseta godišnjica Četvrte svjetske konferencije o ženama održane u Pekingu 1995.

Pokažite što vam pada na pamet kad razmišljate o pravima i jačanju položaja žena te o odnosu između muškaraca i žena. Upoznajte se s Pekinškom konferencijom i njezinim završnim dokumentom, Pekinškom deklaracijom, te njezinom platformom za djelovanje koja je prihvaćena u Pekingu 1995. Potražite inspiraciju za svoje radove u 12 ključnih područja interesa Pekinške platforme koje možete pronaći ovdje http://beijing20.unwomen.org/

Natječaj je otvoren autorima stripova, crtačima i studentima likovnih akademija u dobi od 18 do 28 godina s prebivalištem u državi članici EU-a.

Finaliste će odabrati žiri sastavljen od profesionalnih autora stripova, stručnjaka za ravnopravnost spolova i stručnjaka za komunikaciju.

Nagrade:

Jedna prva nagrada: 1 000 EUR

Jedna druga nagrada: 500 EUR

Tri treće nagrade: po 200 EUR

Petero finalista bit će pozvano u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada u ljeto 2015. Troškove putovanja i boravka snosit će organizatori natječaja. Osim toga, radovi finalista i polufinalista objavit će se u knjižici, a možda ih se uzme u obzir za izložbe i druga objavljivanja. Rok za podnošenje radova je 20. travnja 2015.

Kako se prijaviti i uvijete natječaja pročitajte ovdje.

Europska komisija – ravnopravnost spolova

UN – ravnopravnost spolova