Građevinski otpad i otpad od rušenja istodobno predstavljaju opasnost za okoliš i priliku za njegovu zaštitu te su velik izazov za Europsku uniju.

Velika većina građevinskog otpada i otpada od rušenja može se reciklirati, ali prosječna stopa oporabe u području EU28 manja je od 50 posto.

Datum konferencije:
14/09/2017 – 10:00

Okvirnom direktivom o otpadu utvrđen je cilj recikliranja 70 posto građevinskog otpada i otpada od rušenja do 2020. godine.

Ne bi li se od te gomile otpada stvorile gospodarske, okolišne i socijalne prilike, stručnjaci iz sektora i Europska komisija sastavili su Protokol EU-a za gospodarenje građevinskim otpadom i otpadom od rušenja. U smjernicama je utvrđena kvaliteta materijala i proizvoda kojom će se stvoriti povjerenje u cijeli lanac gospodarenja građevinskim otpadom i otpadom od rušenja te omogućiti ostvarivanje koristi u svim koracima, od rušenja do obnavljanja i pretvorbe s dodanom vrijednosti. To paneuropsko tržište vrijedno 7,5 milijardi eura na dohvat je ruke, a imalo bi golem učinak: među ostalim, moglo bi dovesti do otvaranja tisuća radnih mjesta za kvalificirane radnike.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvaatskoj vas poziva na sudjelovanje na hrvatskoj konferenciji koja će se održati u Zagrebu 14. rujna. Europska komisija predstavit će Protokol, a na događaju će se okupiti dionici iz sektora kako bi razmijenili najbolje prakse i razgovarali o prilikama koje se nude. Vaše sudjelovanje u raspravi na dan konferencije od iznimne je važnosti, a srdačno vas pozivamo da ostanete i na zakusci kako biste upoznali stručnjake sličnih interesa i s njima razmijenili iskustva.

Konferencija će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori 14. rujna prije podne.

enlightenedCilj konferencije jest potaknuti vas da iskoristite priliku za održivi razvoj sektora građevinskog otpada i otpada od rušenja.