building-1080592_960_720Europska komisija je u svom Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi za 2015., između ostaloga, naglasila da je razina nezaposlenosti u EU-u i dalje visoka.

Iako poslodavci i dalje nailaze na teškoće u popunjavanju određenih radnih mjesta. U popunjavanju tih radnih mjesta ograničenja su ne samo stvarno neodgovarajuće stručne vještine, nego i činjenica da se ne mogu ponuditi privlačne plaće ili radni uvjeti, dobro osposobljavanje ili mogućnosti razvoja karijere.

Svake se godine daje pregled najnovijih trendova u zapošljavanju i socijalnoj politici te se razmatraju budući izazovi i mogući odgovori u okviru politika.

Iz ovogodišnjeg su vidljivi daljnji pozitivni pomaci u zapošljavanju i socijalnoj politici u EU-u. No unatoč nedavnim poboljšanjima, među državama članicama i dalje postoji izrazito velik raskorak glede gospodarskog rasta, zapošljavanja te drugih ključnih socijalnih i radnih pokazatelja.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je:

„Moramo zajamčiti svrhovitost svojih sustava radnog prava i socijalne zaštite u 21. stoljeću te podupirati poduzetništvo i inovacije. U tom će kontekstu europski stup socijalnih prava imati važnu ulogu.“

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu.

#ESDE2015