Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) danas će u Luxembourgu najavile su svoje planove o pokretanju fonda za širokopojasnu infrastrukturu, odnosno Fonda za širokopojasno povezivanje Europe.

Taj fond bit će osnova za investicijsku platformu koja će kombinirati privatna i javna sredstva, a najavljuje se u suradnji s tri nacionalne razvojne banke i institucije koje žele sudjelovati u toj inicijativi kao glavni ulagači: KfW Bankengruppe iz Njemačke, Cassa Depositi e Prestiti iz Italije i Caisse des dépôts et consignations iz Francuske. U okviru Fonda za širokopojasno povezivanje Europe ulagat će se u infrastrukturu širokopojasne mreže u slabije pokrivenim područjima Europe.

Günther H. Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, prisustvovat će današnjoj najavi. Uoči tog događaja izjavio je: Zahvalan sam našim financijskim partnerima na uspostavi ovog fonda za širokopojasnu infrastrukturu. Time razvijamo pametno i učinkovito financiranje projekata širokopojasnog pristupa internetu, posebno u slabije pokrivenim područjima, u skladu s idejom i porukom Plana ulaganja. To je važan iskorak prema europskom gigabitnom društvu za sve.

Pokretanje platforme za ulaganja planiralo se u strategiji Komisije „Povezivošću do konkurentnog jedinstvenog digitalnog tržišta – Ususret europskom gigabitnom društvu”. To je važan korak prema upotrebi mreža visokoga kapaciteta koje Europa treba za digitalno gospodarstvo i društvo. U okviru tog Fonda trebalo bi se prikupiti barem 500 milijuna eura na prvom zatvaranju i to u obvezama privatnih i javnih ulagača, među ostalim EIB-a i Europske komisije. Europska komisija uložit će 100 milijuna eura u Fond iz Instrumenta za povezivanje Europe.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.