20160101-NLpresidency-HomeNizozemska je u petak, 1.1.2016., od Luksemburga preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.

Predsjedanje Vijećem rotira među državama članicama EU-a svakih šest mjeseci, a za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

Države članice koje obnašaju dužnost predsjedanja blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe. Sadašnji trio čine predsjedništvo Nizozemske, Slovačke i Malte. 

Program rada nizozemskog predsjedništva usredotočen je na četiri ključna područja: migracije i međunarodnu sigurnost, zdrave financije i snažno europodručje, Europu koja djeluje kao inovator i stvara radna mjesta te na klimatsku i energetsku politiku usmjerenu na budućnost.

Predsjedništvo želi EU koji je usredotočen na pitanja važna europskim građanima i poduzećima, EU koji inovacijama osigurava rast i radna mjesta te koji je povezan s civilnim društvom. Predsjedništvo će promicati djelovanje na razini EU-a samo ako je ono učinkovitije od politika na nacionalnoj razini.

Nizozemska će dužnost predsjedanja Vijećem obnašati do 30. lipnja 2016., nakon čega će je preuzeti Slovačka pa Malta.

Izvor: Europsko vijeće. Vijeće Europske unije

Photocredit: European Uninon