Usred korona krize Njemačka je 1. srpnja nakon Hrvatske preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. Pitali smo njemačke zastupnike što očekuju.

Koronavirus je golem izazov za EU i upravljanje pandemijom i oporavak u središtu su programa njemačkog predsjedništva.

Cilj je postići brz dogovor o fondu za oporavak i dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Njemačka namjerava ostvariti napredak u području zaštite klime kroz Europski zeleni plan te digitalizaciju. S fokusom na Africi i odnosima s Kinom, također želi da Europa preuzme veću globalnu odgovornost i ojača svoju ulogu u svijetu. Još jedan prioritet su budući odnosi EU-a i Ujedinjene Kraljevine.Načela njemačkog predsjedništva

  • Prevladavanje pandemije COVID-19; gospodarski i socijalni oporavak
  • Jača i inovativnija Europa
  • Pravedna Europa
  • Održiva Europa
  • Europa sigurnosti i zajedničkih vrijednosti
  • Jaka Europa u svijetu

Pitali smo njemačke zastupnike što očekuju od njemačkog predsjedništva.

Daniel Caspary (EPP): „Višegodišnji proračun EU-a za razdoblje 2027. – 2021. i fond za oporavak odredit će hoće li EU izaći iz krize snažniji. Njemačko predsjedništvo Vijeća i kancelarka Angela Merkel donose iskustvo i stručno znanje o europskim pitanjima, što je pozitivan znak u vrijeme kontroverznih i teških rasprava”. Berlin također može pružiti „važan poticaj” za uspjeh pregovora o sporazumu između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, rekao je.

Jens Geier (S&D) vidi potencijal za promjenu: „Prijedlog za fond za oporavak prilika je da Europa postane pravednija, socijalnija i održivija. U skladu s Europskim zelenim planom, fond za oporavak treba promicati održiva ulaganja u obnovljivu energiju i digitalizaciju. Činjenica da bi regije kojima je potrebna pomoć trebale dobivati bespovratna sredstva, a ne samo zajmove za obnovu, važan je korak prema snažnoj Europi.”

„Europi je sada potrebna hrabrost za obnovu”, izjavila je potpredsjednica Nicola Beer (Renew Europe): „Uspjeh Njemačke će se mjeriti, među ostalim, sposobnošću za brzo pokretanje gospodarskog oporavka, oslanjajući se na inovacije i mala i srednja poduzeća“. Vezano za Brexit, potrebno je izbjeći scenarij bez dogovora. EU bi također „napokon trebao ispuniti svoje geopolitičke težnje, sa snažnim zajedničkim glasom za mir, razoružanje, ljudska prava i trgovinu, te poboljšanjem vlastitih politika azila i migracija”, rekla je.

Zaštita klime i dalje je prioritet Svena Giegolda (Zeleni/EFA):„Klimatska kriza ne radi pauzu zbog korone. Njemačko predsjedništvo stoga mora postati klimatsko predsjedništvo u doba korone. Za vrijeme njemačkog predsjedništva moramo zaključiti pregovore o zakonodavstvu EU-a o klimi s poboljšanim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova.”

Njemački interesi ne bi trebali biti drugi, rekao je Jörg Meuthen (ID). Njemačka bi trebala „svesti EU na njegove osnovne zadaće i proračun na najmanju moguću mjeru, spriječiti poreznu nadležnost EU-a i umjesto toga uključiti, kao znak istinske solidarnosti, bogatstvo po stanovniku država članica u izračun financijske preraspodjele.”

Helmut Geuking (ECR) nada se da će njemačko predsjedništvo „napokon dati jamstva za djecu”. „Samo uz snažne obitelji može se izgraditi snažna i socijalna Europa”.

Predsjedništvo bi moglo „postaviti temelje za solidarni EU”, rekao je Martin Schirdewan (supredsjednik GUE/NGL-a). „Svatko bi trebao na pravedan način doprinijeti društvenom i gospodarskom oporavku i oživljavanju društva. To znači uvođenje digitalnog poreza, sveobuhvatnog poreza na financijske transakcije i poreza na bogatstvo za izrazito bogate.”

Kancelarka Angela Merkel predstavlja program i o njemu raspravlja u Europskom parlamentu u Bruxellesu na sljedećoj plenarnoj sjednici 8. srpnja. Pratite uživo na našoj internetskoj stranici.

Njemački ministri raspravljaju o programu predsjedništva s odborima EP-a početkom srpnja.

Njemačka će blisko surađivati s Portugalom i Slovenijom, koji će preuzeti predsjedanje 1. siječnja odnosno 1. srpnja 2021. Ovo je 13. put da je Njemačka preuzela predsjedanje Vijećem, posljednji put predsjedala je u 2007.

Daljnje informacije