Iako mladi čuju o Europskoj uniji iz raznih izvora, što će o njoj naučiti ipak najviše ovisi o školama.

One im mogu pomoći da postanu svjesni njezine važnosti i razviju osjećaj pripadnosti Europskoj uniji.

Upravo je zato Europski parlament predložio dodjeljivanje „Nagrade Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji”

2. Svrha je nagrade poticati, nagraditi, odati priznanje i istaknuti rad škola koje:

  • na inspirativan način pomažu učenicima da što više nauče o Europskoj uniji kako bi što bolje razumjeli: njezinu povijest, njezine temeljne vrijednosti i ciljeve, njezino djelovanje i politiku te funkcioniranje njezinih institucija i proces donošenja odluka
  • potiču učenike na kritičko promišljanje o europskoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti te o prednostima Europske unije i izazovima s kojima se suočava
  • dodatno motiviraju učenike za sudjelovanje u demokratskim procesima koji oblikuju budućnost Europske unije i u njima bude privrženost njezinim temeljnim vrijednostima.

U svim dijelovima EU-a ima primjera dobre prakse u poučavanju, koje treba istaknuti. Ova će nagrada doprinijeti utvrđivanju i nagrađivanju primjera dobre prakse u poučavanju o Europskoj uniji u svakoj državi članici.

U tu svrhu u okviru natječaja dodijelit će se najviše 28 nagrada, svaka u iznosu od 8 000 EUR, u odvojenim grupama, jedna nagrada po državi članici EU-a.

Nagrade će se dodijeliti školama koje koriste stimulativne i učinkovite metode kako bi učenici što više naučili o Europskoj uniji i što je bolje razumjeli, npr.:

  • aktivnosti koje omogućuju učenicima da iskuse europsku suradnju
  • aktivne i participativne metode poučavanja
  • aktivnosti koje su dobro integrirane u kurikulum te su povezane s različitim predmetima i drugim školskim aktivnostima
  • aktivnosti kojima se dopire do šire školske zajednice
  • aktivnosti koje se redovito organiziraju te pokazuju kontinuirani angažman škole u inspirativnoj nastavi o Europskoj uniji.

Za sudjelovanje se mogu prijaviti srednje škole s područja Europske unije.

Prijave se mogu podnijeti (isključivo) putem interneta, a rok za prijavu je 06.02.2020.

Pravila natječaja i dodatne informacije možete pronaći na sljedećem linku: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/jan-amos-comenius-prize_en

Priznanja će se uručiti 2020., po mogućnosti na svečanoj dodjeli nagrada u svakoj državi članici u okviru proslave Dana Europe (9. svibnja).