Institucije EU-a postigle su privremeni politički dogovor o revidiranoj Uredbi o općoj sigurnosti. Nove sigurnosne tehnologije postat će obvezne u europskim vozila radi zaštite putnika, pješaka i biciklista.

Nove tehnologije na tržištu mogu na našim cestama pridonijeti smanjenju broja ozljeda i smrtnih slučajeva, od čega je 90 % uzrokovano ljudskom pogreškom. Komisija je u svibnju 2018. predložila obvezno uvođenje određenih mjera za sigurnost vozila, među ostalim sustava za smanjivanje opasnosti od mrtvog kuta na kamionima i autobusima, kojima je svrha upozoravanje vozača u slučaju pospanosti ili odvraćanja pozornosti. Zahvaljujući naprednim sigurnosnim značajkama smanjit će se broj nesreća, stvoriti uvjeti za sve veću povezanost i automatizaciju mobilnosti te potaknuti globalna inovativnost i konkurentnost europske automobilske industrije.

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike izjavila je: Svake godine na našim cestama život izgubi 25 000 ljudi. Velika većina tih nesreća posljedica je ljudske pogreške. To možemo i moramo promijeniti. Ako nove napredne sigurnosne značajke postanu obvezne, možemo ostvariti isti učinak kao i kada su uvedeni sigurnosni pojasevi. Mnoge od tih novih značajki već postoje, posebno u vozilima više kategorije. Sada želimo povećati sigurnost na svim razinama i stvoriti uvjete za povezanu i automatiziranu mobilnost budućnosti.

Nove obvezne sigurnosne značajke uključuju (cijeli popis):

  1. Za automobile, kombije, kamione i autobuse: upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pozornosti (npr. upotreba pametnog telefona tijekom vožnje), inteligentni sustav pomoći za brzinu, sigurnosni sustav za vožnju unatrag uz pomoć kamere ili senzora te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće („crna kutija”)
  2. Za automobile i kombije: sustavi za zadržavanje u prometnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosni pojasevi koji su poboljšani na temelju testova sudara.
  3. Za kamione i autobuse: posebni zahtjevi za poboljšanje izravne vidljivosti vozačima autobusa i kamiona te za uklanjanje mrtvog kuta, kao i sustavi na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih sudionika u cestovnom prometu, posebno pri skretanju kamiona.

Komisija očekuje da će se predloženim mjerama do 2038. spasiti više od 25 000 života i izbjeći najmanje 140 000 slučajeva teških ozljeda. Time će se pridonijeti dugoročnom cilju EU-a da se do 2050. približimo nultoj stopi poginulih i teško ozlijeđenih u cestovnom prometu. („vizija nula nesreća”).

Nove napredne sigurnosne značajke neće samo štititi ljude na europskim cestama, nego će i vozačima pomoći da se postupno naviknu na nove sustave pomoći pri vožnji. Sve veća razina automatizacije ima znatan potencijal za ispravljanje ljudskih pogrešaka i nudi nova rješenja za mobilnost starijih osoba i osoba s tjelesnim oštećenjima. Sve bi to trebalo povećati povjerenje javnosti i prihvaćanje automatiziranih automobila te poduprijeti prijelaz na autonomnu vožnju.

Sljedeći koraci

Politički dogovor koji su postigli Europski parlament, Vijeće i Komisija u takozvanom trijalogu sada trebaju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće. Nova sigurnosna obilježja postat će obvezna od 2022., osim zahtjeva za izravnu vidljivost na kamionima i autobusima te povećanog područja zaštite od udarca glavom na automobilima i kombijima, koji će se uvesti kasnije zbog nužnih konstrukcijskih izmjena.

Kontekst 

EU je posljednjih godina uveo niz obveznih mjera koje su pridonijele procijenjenom godišnjem smanjenju broja prometnih nesreća sa smrtnim ishodom za 50 000. Te mjere uključuju sustave elektroničke kontrole stabilnosti za sva vozila te napredne sustave kočenja u slučaju opasnosti i sustave upozorenja o napuštanju prometne trake za kamione i autobuse.

Komisija je 2017. pokrenula javno savjetovanje kako bi prikupila mišljenja dionika o mogućim poboljšanjima trenutačnih mjera za sigurnost vozila. Komisija je zatim u svibnju 2018. predložila reviziju Uredbe o općoj sigurnosti i Uredbe o sigurnosti pješaka u okviru trećeg paketa mjera „Europa u pokretu”. Revidirana Opća uredba o sigurnosti usko je povezana s područjem učinkovitog upravljanja sigurnosnim aspektima cestovne infrastrukture, za koje je Komisijin prijedlog dogovoren u veljači 2019.

Komisija je predstavila i Komunikaciju o povezanoj i automatiziranoj mobilnosti kako bi Europa postala svjetski predvodnik u području autonomnih i sigurnih sustava mobilnosti. U okviru prvog ostvarenog cilja Komisija je donijela nova pravila kojima se pojačava uvođenje kooperativnih inteligentnih prometnih sustava (C-ITS) na europskim cestama. Sustav C-ITS omogućuje vozilima da „razgovaraju” međusobno, s cestovnom infrastrukturom i s drugim sudionicima u prometu – primjerice o opasnim situacijama, radovima na cesti i vremenskim intervalima semafora, čime cestovni promet postaje sigurniji, čišći i učinkovitiji.

Dodatne informacije