Europska komisija danas je objavila Pregled potrošačkih uvjeta za 2019.

Vidljivo je da su razlike u potrošačkim uvjetima među regijama EU-a sve manje, da su potrošači su svjesniji svojeg ekološkog otiska te da pravila o zaštiti potrošača jačaju povjerenje u tržište.

Povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová izjavila je: Najnoviji podaci pokazuju da više od 70 % potrošača vjeruje da trgovci na malo poštuju njihova prava, ali i to da je potrebno i dalje poboljšavati potrošačke uvjete i raditi na povećanju povjerenja. Novim pogodnostima za potrošače ojačat će se njihov položaj i položaj nadležnih tijela. Drago mi je da potrošači pri kupnji sve više misle na svoj ekološki otisak. Božićni su praznici sve bliže. Pozivam sve potrošače da se upoznaju sa svojim pravima i da kupuju odgovorno i kod pouzdanih trgovaca.

Glavni zaključci:

  • O klimatskom zatopljenju i globalnom onečišćenju plastikom sve se više govori. Pokazalo se da sve više potrošača u EU-u pri kupnji uzima u obzir utjecaj na okoliš, a napredak je najvidljiviji u zemljama južne (59 %) i istočne Europe (57 %). Većina trgovaca (71 %) smatra da su tvrdnje o zaštiti okoliša koje se odnose na proizvode i usluge u njihovom sektoru pouzdane.
  • Potrošački se uvjeti pogoršavaju u zapadnoj Europi, ali popravljaju u drugim dijelovima EU-a, pri čemu se južne i istočne države članice približavaju prosjeku Unije. Međutim, razlika između zemlje na vrhu (Švedska, 71 %) i začelju poretka (Hrvatska, 53 %) i dalje je znatna.
  • Više od 70 % potrošača u EU-u vjeruje da trgovci na malo poštuju njihova prava. Taj je trend širi: pridržavanje propisa o zaštiti potrošača ne pričinjava problem za 70 % trgovaca na malo. Osim toga, većina trgovaca na malo u EU-u pozitivno ocjenjuje provedbu zakonodavstva o zaštiti potrošača i sigurnosti proizvoda u svojem sektoru. Najviše ocjene bilježi zakonodavstvo o sigurnosti proizvoda: tri četvrtine trgovaca cijeni rad tijela javne vlasti na praćenju njegove provedbe.
  • Na internetu je 2018. kupovalo 60 % potrošača, s uzlaznim trendom. Ipak, razlike su velike: 84 % u Danskoj, a otprilike 20 % u Rumunjskoj i Bugarskoj. Međutim, potrošači bitno veće povjerenje pridaju domaćoj (72 %) nego internetskoj kupovini u drugim zemljama EU-a (48 %).

Kontekst

U pregledu se prate uvjeti po zemljama u tri područja:

1. znanje i povjerenje

2. poštovanje i provedba propisa

3. pritužbe i rješavanje sporova.

Ispituje se i napredak ostvaren na integraciji maloprodajnog tržišta EU-a i u području e-trgovine. Glavni su izvori podataka istraživanja među potrošačima i trgovcima na malo u državama članicama te Islandu i Norveškoj.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o pregledu potrošačkih uvjeta općenito, izdanju za 2019. i popratnom informativnom članku dostupne su na sljedećoj poveznici.