Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost”, jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. predložio novi oblik političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama bio nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Tim povodom, u okviru obilježavanja ovog vrlo važnog datuma, Informacijski centar Europa Direct Čakovec i Međimurska županija, pripremili su druženje na Trgu Republike uz „EU kavicu za iti“.  Građani su pritom u ležernom okruženju, imali priliku postavljati pitanja, saznati najnovije informacije vezane uz Europsku uniju, podijeliti svoje razmišljanja, ali i ponijeti male simbolične poklone i brošure s korisnim podacima. „Ljudi moraju imati veću ulogu u odlučivanju o tome što Unija čini i kako služi svojim građanima, moraju biti središte i aktivni sudionici kod utvrđivanja prioriteta Europske unije. Budućnost Europe  je u zajedničkom djelovanju“, istaknuto je tom prigodom.

Podršku ovom događaju, uz građanke i građane, dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, ujedno i voditelj Informacijskog centra  Europa Direct Čakovec.

Već dugi niz godina, Informacijski centar Europe Direct Čakovec omogućuje građanima dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini. I u novom programskom razdoblju Centar je zaslužio povjerenje Predstavništva Europske komisije za petogodišnji period te i na taj način potvrdio dosadašnji kvalitetan i uspješan rad. Nova mreža EUROPE DIRECT donosi konkretne prednosti za građane EU-a. Pružat će pravodobne i objektivne informacije o europskim pitanjima, a nastojat će građane uključiti i u rasprave o trenutačnom stanju Europske unije i njezinoj budućnosti. Zahvaljujući aktivnostima informiranja i uključivanja građana Centri će pridonijeti europskoj javnoj sferi i podići svijest o EU-u i njegovim prioritetima, mogućnostima i izazovima s kojima se suočava.

Kao nositelj informacija za sjeverozapadnu Hrvatsku, ova je tek prva od aktivnosti planiranih u novom projektnom periodu, u ponešto izmijenjenom obliku te prilagođena epidemiološkim mjerama.