Zadnja srijeda u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

Ove godine Edic Čakovec te preventivci Policijske uprave međimurske, korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije obilježili su Dan ružičastih majica. Podršku preventivnim aktivnostima međimurske policije na informativnom punktu u Strahonincu pružili su voditelj Edic centra Čakovec Darko Radanović i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, a obilježavanju Dana ružičastih majica pridružili su se i mališani Dječjeg vrtića Suncokret iz Strahoninca.

Preventivnom akcijom dižemo svijest o prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Već danas djeca u vrtićima moraju učiti kako prepoznati i spriječiti nasilje koje u protivnom ostavlja dugotrajne posljedice. I mi odrasli bi trebali imati više razumijevanja, međusobne tolerancije, paziti kako naše riječi i djela utječu na druge, ali i poštivati i pomoći jedni drugima.“, kazao je voditelj centra Darko Radanović.