Od nedjelje 1. srpnja potrošači koji rezerviraju odmor u paket-aranžmanu uživat će veća prava.

Osim korisnika uobičajenih paket-aranžmana nova će pravila zaštititi i potrošače koji rezerviraju druge oblike kombiniranih putovanja, primjerice pakete po mjeri, u kojima sami odabiru različite elemente na jednom prodajnom mjestu na internetu ili u poslovnici. Nova pravila obuhvatit će i „povezane putne aranžmane”, kada putnik kupi putničke usluge na jednom prodajnom mjestu, ali zasebnim postupcima rezervacije, ili ga se nakon rezervacije putne usluge na jednoj internetskoj stranici upućuje na rezervaciju druge usluge na drugoj internetskoj stranici.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: Rezervirati putovanje na internetu je jednostavno, no u slučaju neprilika želite biti sigurni da ste u potpunosti zaštićeni. Nova pravila o putovanjima u paket-aranžmanima sada su prilagođena digitalnom dobu i novim načinima rezerviranja odmora. Putnici će ujedno uživati nova prava i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja putničke agencije. Nova će pravila i putničkim agencijama olakšati prekograničnu ponudu usluga.

Nova će pravila za potrošače imati i druge prednosti:

 • Jasnije informacije za putnike: Poduzeća moraju obavijestiti putnike nude li paket-aranžman ili povezani putni aranžman te ih uputiti u njihova osnovna prava putem standardiziranih informativnih obrazaca. Moraju pružiti jasne informacije o karakteristikama paketa, njegovoj cijeni i svim dodatnim naknadama.
 • Povrat novca i povratak u domovinu u slučaju stečaja: Poduzeća koja nude paket-aranžmane moraju se osigurati za slučaj nesolventnosti. To jamstvo uključuje povrat novca i povratak u domovinu u slučaju stečaja organizatora. Jamstvo se primjenjuje i na povezane putne aranžmane.
 • Jasnija pravila o odgovornosti: Organizator paket-aranžmana odgovoran je u slučaju neprilika bez obzira na to tko je pružatelj usluga putovanja.
 • Veća prava u vezi s otkazivanjem: Prema novim pravilima putnici mogu otkazati paket-aranžman iz bilo kojeg razloga uz plaćanje razumne naknade. Putnici mogu besplatno otkazati odmor ako njihovo odredište postane opasno, primjerice zbog oružanih sukoba ili elementarnih nepogoda, ili ako se cijena paket-aranžmana poveća za više od 8 % od prvotne cijene.
 • Smještaj u slučaju da povratno putovanje nije moguće: Ako se putnici ne mogu vratiti s odmora u previđeno vrijeme, primjerice u slučaju elementarnih nepogoda, osiguran im je smještaj do tri noćenja. Dodatna noćenja pokrivena su u skladu s relevantnim propisima o pravima putnika.
 • Pomoć putnicima: Organizator paket-aranžmana dužan je i pružiti pomoć putnicima u nevolji, prije svega informiranjem o zdravstvenim uslugama i konzularnoj pomoći.

Nova pravila donose prednosti i za poduzeća:

 • Jasnija pravila i lakše prekogranično poslovanje: Poduzeća će se odsad morati pridržavati samo jednog skupa pravila o obvezama informiranja, odgovornosti i drugim obvezama diljem EU-a. Nacionalni propisi o nesolventnosti također se priznaju u cijelom EU-u. Tim će se mjerama poduzećima omogućiti da diljem EU-a posluju jednako kao u matičnoj zemlji.
 • Osuvremenjeni zahtjevi za informiranje više se ne temelje isključivo na putnim brošurama: očekuje se da će trgovci uštedjeti 390 milijuna eura godišnje jer više neće morati tiskati brošure.
 • Smanjeno regulatorno opterećenje: Direktivom više neće biti obuhvaćena poslovna putovanja organizirana na temelju okvirnog sporazuma, primjerice sa specijaliziranom putničkom agencijom.

Sljedeći koraci

Države članice morale su prenijeti te propise u nacionalno zakonodavstvo do 1. siječnja 2018. Uslijedilo je šestomjesečno prijelazno razdoblje do 1. srpnja, datuma od kojeg se počinju primjenjivati nacionalne mjere za prenošenje Direktive. Komisija će ispitati kako su pravila prenesena i kako se primjenjuju u državama članicama. Bude li potrebno, poduzet će odgovarajuće daljnje mjere.

Kontekst

Komisija je radi proširivanja zaštite koja je propisana Direktivom EU-a o putovanjima u paket aranžmanima iz 1990. u srpnju 2013. iznijela prijedlog koji su Europski parlament i države članice u Vijeću službeno donijeli u studenome 2015. Države članice su nova pravila trebale prenijeti u nacionalno zakonodavstvo do 1. siječnja 2018., a primjenjivat će se od 1. srpnja.

Nova pravila se odnose na kombinacije najmanje dviju vrsta usluga putovanja (prijevoz, smještaj, najam automobila ili druge usluge, primjerice obilazak u pratnji vodiča) uključujući:

 • paket-aranžmane, poput odmora koje u cijelosti organiziraju agencije, ali i novoobuhvaćene pakete po mjeri, u kojima putnici sami odabiru različite elemente na jednom prodajnom mjestu na internetu ili u poslovnici;
 • povezane putne aranžmane, primjerice ako putnik kupi putničke usluge na jednom prodajnom mjestu, ali zasebnim postupcima rezervacije, ili ako ga se nakon rezervacije putne usluge na jednoj internetskoj stranici upućuje na rezervaciju druge usluge na drugoj internetskoj stranici, pod uvjetom da je druga rezervacija obavljena u roku od 24 sata.

Više informacija